Utánozhatatlan fánk receptek, ahogyan régen készítették!

Farsangi szezon közeledtével, a lekvárral megkent omlós finomságokon van a hangsúly. Ez pedig nem más, mint a tökéletes fánk. Ennek elkészítésében a régi idők receptjei lesznek segítségünkre. Meg kell mondjam, szuper receptek! :)

Fánk

Négy személyre tizenhat deka lisztet, egy tojást és valamivel több mint egy deka élesztőt számítunk. A lisztből, cukorból, tojássárgájából, élesztővel, tejjel vagy vízzel, pici sóval sűrű palacsinta tésztát keverünk. Fakanállal jól kidolgozzuk, majd hozzávegyítjük a tojásfehérjéből keményre vert habot. Letakarva, langyos helyen egy óráig kelni hagyjuk. Miután megkelt, olajba mártott evőkanállal kiszaggatjuk és tükörtojás-sütőben, kevés olajban kís fánkokat sütünk belőle. A fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Párosával ízzel összeragasztjuk és bőven megcukrozva, forrón tálaljuk.

Csöröge kétféleképpen

I. Négy személyre tizenkét deka lisztet, két deka porcukrot és két tojássárgáját számítunk. Tálba tesszük a lisztet, a cukorral és a tojássárgájával. Kevés rummal és csipetnyi sóval ízesítjük. Annyi tejfellel összegyúrjuk, hogy puha, gyúrható tészta legyen belőle. Gyúródeszkán jól kidolgozzuk. Cipót formálunk belőle és letakarva, fél órán át pihentetjük. Késfok vékonyra nyújtjuk, és derelyemetszővel tetszés szerinti formákra vágjuk. Így például ujjnyi szalagokat vágunk belőle és azokat csokorra kötjük. Forró bő olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Megcukrozva forrón tálaljuk, barackízt adunk mellé.

II. Ugyanannyi lisztet és cukrot használunk, mint az első változatban, de elhagyjuk a tojást, viszont kevés langyos vízben feloldott élesztőt teszünk bele. A liszttel, cukorral, élesztővel kevés rumot vagy reszelt citromhéjat, pici sót és annyi tejfelt gyúrunk össze, hogy könnyen munkálható puha tésztává váljék. Jól kidolgozzuk, kisebb cipókat formálunk belőle, és lisztezett gyúródeszkán, letakarva harminc-negyven percig kelni hagyjuk. Utána kézfok vastagságúra kinyújtjuk, és derelyemetszővel tetszés szerinti formákra felvágjuk. Mindkét oldalukon, forró bő zsírban pirosra sütjük, és vaníliás cukorral bőven meghintve, frissen tálaljuk.

Rózsafánk

A tésztája ugyanúgy készül, mint a csöröge első változatáé (lásd fentebb). Miután kinyújtottuk, háromféle nagyságú pogácsaszaggatóval vágjuk ki belőle a tésztát. A legnagyobb darabot alulra tesszük, a széleit négy helyen bevágjuk, a közepét megkenjük tojásfehérjével, rátesszük a következő nagyságút, a széleit bevágjuk, a közepét megkenjük tojásfehérjével és végül hasonló módon rátesszük a legkisebbet is. Forró olajban lassú tűznél szép világos pirosra sütjük. Ha kisültek, megcukrozzuk és mindegyik rózsa közepébe egy cukrozott meggyet vagy egy mokkáskanálnyi kemény lekvárt teszünk. Melegen tálaljuk.

Tolófánk

Négy személyre tizenhat deka lisztet, nyolc deka margarint és két deci vizet készítünk elő. Lábasban főni tesszük a vizet a margarinnal, picit megsózzuk és felforraljuk. Amikor fonni kezd, hozzákeverjük a lisztet és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a tészta az edény oldaláról leválik. Levesszük a tűzről, tovább keverve kihűtjük, és két tojással is jól elkeverjük. A tojásokat egyenként tesszük hozzá. A tésztát jól kidolgozzuk,  és körülbelül egy óráig pihentetjük. Ezután nyomózsákba tesszük, csillagcsővel kb. tíz centiméteres csíkokat nyomunk a bő forró olajba, és lassú tűznél világosbarnára sütjük. Gyümölcsízt vagy csokoládéöntetet adunk hozzá.