Utólag beépíthető ajtók: a beépítés menete

Sokan vannak, akik úgy élnek le éveket, akár évtizedeket egy lakásban, hogy utálják az ajtóikat vagy egyes ajtókat otthon. Ez lehet amiatt, mert régiek, mert az ajtók kifelé vagy befelé nyílnak, amikor ez rendkívül kényelmetlenné teszi a létet, amiatt, mert nem illenek a lakásba, stb.. Ezt a problémát sokszor egyszerű orvosolni, máskor viszont egy új ajtó lehet a legjobb megoldás. Az ilyen beltéri ajtókhoz utólag beépíthető ajtótok szükséges.

Nézzük, milyen toktípusok érhetők el

Egyes forgalmazók előre gyártott darabokat igyekeznek méretre „igazítani”, de a legjobb megoldás az, ha olyan forgalmazót találunk, amely valóban előre gyártja, gyártatja a tokokat, így pontosan azt kapjuk, amire szükségünk van.

Ilyen esetben az sem probléma, ha magas az ajtónyílás, ha nagy magasságú ajtólappal készül, vagy éppen felülvilágítója van. Van, ahol arra is van lehetőség, hogy a széles ajtótokokat díszítse a cég.

Nemcsak a tokok színeiben van nagy választékunk, hanem elsőre talán meglepő módon még a fa szellőzők között is. Ezeket is választhatjuk ugyanabból az anyagból, amelyből a tokot. De vásárolhatunk fehér vagy fém szellőzőrácsot is, attól függően, hogy mi illik az adott környezetbe a leginkább.

Hogyan lehet beépíteni egy tokot?

Amennyiben a beltéri ajtók utólag beépíthető ajtótokkal készülnek, a javasolt sorrend az, hogy az ajtótokot azután szereljük be, miután már készen vagyunk mindennel. Vagyis az ajtók beépítésével, a padló burkolásával, a fürdőszoba csempézésével és az alapozó festéssel is.

Miután megvagyunk az alkatrészek kicsomagolásával, tegyük a falnyílásba az utólag beépíthető tokot. Ékeljük a padló szintje fölé néhány milliméterrel, érdemes lehet szilikonnal is lefújni ahhoz, hogy tökéletesen védjen a víz ellen. Mindenképp használjunk vízmértéket, hogy az egyenes valóban egyenes legyen!

Ha beállítottuk az ajtótokot, purhabbal rögzítsük azt. Figyeljünk arra, hogy a hab ne nyomja be az ajtótokot, és tegyünk távtartót is a kb. 1 méter magasan az ajtónyílásba, és egyet a padló vonalába is.

Miután megkötött a purhab, távolítsuk el a „kiálló” részeit.

Majd akasszuk fel az ajtószárnyat a tokra. Imbuszkulccsal állíthatunk az ajtópántokon is, ha nem állnak tökéletesen jól.

A kilincs felszerelése úgy indul, hogy a kilincs talpát felszereljük, méghozzá akkor, amikor a kilincs és a kulcs is a zártestben vannak. Miután a talp fent van, a rozettákat fel tudjuk pattintani a talpakra.

Ha küszöbünk is van, amit be kell szerelni, ezeket mindenképpen csak a beltéri ajtó teljes beállítása után rakjuk le. Fontos, hogy ezt szilikonnal rögzítsük a tollszárak közé.