Visszük a 2018-as évre a szerencsét – Annak aki megoszt minket

Mindenki ismeri a babonát, mely szerint a kéményseprő szerencsét hoz, de vajon honnan ered ez a babona? Ha kéményseprőt látunk, meg kell fognunk a ruházatunkon lévő gombunkat és azt meg kell csavarnunk, de közben ne vegyük le a szemünket a kormos szerencsehozóról – tartja a babona.

A babona eredete több féle lehet, egyesek szerint régen mikor a fiatal lányok találkoztak a kéményseprővel, azt mondták, hogy „szerencsém volt, mert nem lettem kormos”.  Mára már csak az maradt a köztudatban, hogy „szerencsém lesz!”

A rómaiaknak volt egy ősi hiedelmük, mely szerint a tűzhelyben a család védőszelleme élt, amely a füstnyíláson közlekedett Így innen is eredhet a babona.

Régen annál a háznál, ahol járt a kéményseprő, nem történt tűzeset, ezét a legvalószínűbb, hogy ez a babona eredete. Nem is gondolnánk, de régen a tűznek sokkal nagyobb jelentősége volt mint ma, hiszen a családi tűzhely fűtött, ott készültek az ételek, de biztonságosnak kellett lennie, különben baleset származhatott belőle, akár a ház is leéghetett. A fa és nádfedelű házak esetében a tűzhely komoly veszélyeket rejtett magában, hiszen ezek könnyen begyulladnak. Így a kéményseprő, aki megtisztítja a füstjáratokat csak szerencsét hozhatott, mert biztonságosabbá tette a házat.

A babona eredete tehát bizonytalan, de nem is az a fontos, honnan ered a lényeg, hogy szerencsét hozzon!