3 dolog, amit vegyünk számításba mielőtt diétába kezdünk

diéta

Ezzel számoljunk, mielőtt diétázni kezdünk

Újévi fogadalmakat sokan teszünk szilveszter éjjel, melyek közül az egyik legnépszerűbb az, hogy a következő évben megszabadulunk valamennyi kilótól. Az új év ugyanis új ajtókat nyit meg előttünk és tiszta lappal könnyebben vágunk neki az új terveknek, lehetőségeknek. De mit is kell tennünk, ha el is akarjuk érni az ilyen jellegű céljainkat?

Ahhoz, hogy terveinket megvalósíthassuk az új évben, először is teljesíthető célokat kell kitűznünk magunk elé. Azaz: nem szabad január 1-jén fejest ugranunk a salátákba és a mindennapos edzésekbe. Ha ugyanis a célunk a tartós fogyás, akkor lépésről lépésre kell belevetnünk magunkat az egészséges életmódba. Ám az első feladat mindig a tervezés kell, hogy legyen, melynél figyelembe kell vennünk néhány fontos szempontot. Nézzük, melyek ezek!

Egészségi állapot

Jelenlegi egészségi állapotunk felmérése rendkívül fontos egy diéta elkezdésénél. Ha például nagyobb súlyfelesleggel küzdünk, nem szabad hirtelen koplalásra ítélnünk magunkat, hiszen ez nemcsak hogy plusz kilókat eredményez, de rendkívül egészségtelen is. Figyelembe kell vennünk emellett a tartós betegségeinket is, mivel van olyan diéta, mely nem ajánlott cukorbetegeknek, magas koleszterinszinttel küzdőknek vagy refluxos betegeknek. A diéta mellett több olyan fogyasztó tabletta is van, melyek szedése nem ajánlott bizonyos betegségek esetén, így ezeknek mindenképp utána kell járnunk a kezdetekben.

Életvitel

Jelenlegi életvitelünk is sokat számít, hiszen ha étrendünk eddig teljesen nélkülözte az egészséges összetevőket, nem szabad hirtelen váltanunk. Fokozatosan kell haladnunk előre! Cseréljük le először a legalapvetőbb dolgokat, válasszunk például teljes kiőrlésű gabonát, szőlőmagolajat és zsírszegény tejtermékeket.

Ha a minőségi váltás megtörtént, elkezdhetjük csökkenteni az egyszerre bevitt mennyiséget is. Együnk többször egy nap, de kevesebbet, így szervezetünk érzékelni fogja, hogy a tápanyagáramlás folyamatos, nem kell raktároznia. Ha ezzel is megvagyunk, beépíthetjük mindennapi rutinunkba a testmozgást is, hiszen ez is támogatja az egészséges fogyás folyamatát, valamint több különböző fogyasztó tablettát is alkalmazhatunk.

Megfelelő diéta

Ha egy konkrét diétát szeretnénk követni, számos típus közül válogathatunk, hiszen a ketogén, a paleo, a zóna, a kalóriabevitel szerinti és minden egyéb diéta eltérő alapokon nyugszik. Érdemes megismernünk minden lehetőséget és ki kell választanunk azt, amit követni tudunk. Lehetséges például, hogy egy diéta 50%-ban olyan ételeket enged fogyasztani, melyeket nem szeretünk, így ezt érdemes kerülnünk. Ha egy diéta nehezen követhető számunkra, az akár egy stresszforrás is lehet az életünkben, így nemhogy növeli a fogyás esélyét, hanem csökkenti azt, ezért nem érdemes ilyet választanunk.

A diéták többségéhez különböző fogyasztó tablettákat ajánlanak étrend-kiegészítőként, hiszen ezek is támogatják az eredményes fogyást. Javíthatják többek között az anyagcsere-folyamatokat, felgyorsíthatják a zsírégetést, csökkenthetik az étvágyat vagy méregteleníthetik a szervezetet.

Az életmódváltás lebegjen a szemünk előtt

Ahhoz, hogy a célunk felé vezető útra lépjünk, el kell felejtenünk a kéthetes szuperdiétákat, a hosszú távú életmódváltás kell, hogy a szemünk előtt lebegjen. Ahogy már említettük, nem szabad hirtelen belevágnunk a teljes váltásba, hiszen ez nemcsak egészségtelen, de a motivációnk szintjét is hamar nullára csökkentheti. Emlékezzünk: az életmódváltás nem kizárólag a fogyás szempontjából lesz hasznos számunkra, de számos egészségügyi problémától is megszabadulhatunk általa, fittebbek és energikusabbak lehetünk, emellett pedig idősebb énünk is hálás lesz érte.

A teljes életmódváltáshoz elengedhetetlen a mozgás, így idővel mindenképp érdemes ezt is beiktatnunk mindennapjainkba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy be kell állnunk a testépítők és a maratonfutók sorába, de ha gyakrabban választjuk a lépcsőt a liftezés helyett, esetleg a biciklizést vagy a sétát az autózás helyett, már az is sokat számít. A megfelelő mennyiségű alvás és a stressz-szint minimumon tartása is fontos részei az életmódváltásnak, így mindenképp pihenjünk eleget, ha pedig lehetséges, jógázzunk vagy meditáljunk, amikor csak tehetjük.

Összefoglalva tehát: ha belevágunk egy diétába, előtte mindenképp járjunk utána a lehetőségeinknek, vegyük figyelembe jelenlegi életmódunkat, betegségeinket és haladjunk lépésről lépésre. Az életmódváltás hosszú távú folyamat, de ha egyszer belevágunk, biztosan nem fogjuk megbánni, hiszen a testünk és a lelkünk is egészségesebb lesz általa, így hosszú és boldog életet élhetünk.