7 fontos tisztasági szabály, amit érdemes ellesni a bölcs emberektől!

A keleti filozófiában a szellemi higiénia alapelvei világosan meg vannak fogalmazva, ezeknek a szabályoknak a betartása segítségünkre lehet a lelki egyensúly kialakulásában és megtartásában és abban is, hogy a körülöttünk lévő személyekkel harmóniában éljünk.

Ugyanakkor ezek az alapelvek megtisztítják a lelket. Keleten a takarításnak 7 szabálya van!

1. A kezek tisztasága azt jelenti, hogy ne vegyünk el semmi idegen dolgot. Ugyanakkor azt is értjük ez alatt, hogy egy részét a bevételeinknek adjuk oda a rászorulóknak. Nem jó más személyt kihasználni.

2. A fülek tisztasága azt jelenti, hogy ne hallgassunk meg rosszindulatú, gőgös embereket és pletykákat sem más emberekről.

3. A szemek tisztasága azt jelenti, hogy ne irigységgel és szemrehányóan nézzünk embertársainkra, ne nézzünk erőszakos jeleneteket. Őrizzük meg a tiszta tekintetünket, csodáljuk a világot a szépségeivel együtt.

4. A szánk tisztasága azt jelenti, hogy ne káromkodjunk és ne átkozódjunk, ne beszéljünk értelmetlen dolgokat. A negatív szavak szennyezik a testünket és az életünket is.

5. A test és a ruháink tisztasága azt jelenti, hogy a testünket és a ruháinkat is tartsuk tisztán, figyeljünk a külsőnkre. Ez is elengedhetetlen a lelki nyugalomhoz.

6. A gondolataink tisztasága azt jelenti, hogy minden ami rossz és negatív dolog az a rossz gondolkodásunk eredménye. Szabaduljunk meg ezektől a gondolatoktól és ültessünk a helyükbe pozitív, építő jellegű gondolatokat.

7. A lelkünk és a szívünk tisztasága. A lelkünk a legtisztább és a legragyogóbb, ne hanyagoljuk el a lelkünk kéréseit. Ha az életünk során a lelkünk sugallatára hallgatunk akkor a legszebb útban lesz részünk. Amikor nem a lelkünkre hallgatunk, hanem más fontosnak tűnő dolog fog irányítani minket akkor nehezen fogjuk tudni kijavítani azokat a hibákat amiket vétettünk. Szeressünk és ne kérjünk cserébe semmit. A szeretet és a szerelem maga a boldogság.