A 6 legjobb újburgonyából készített étel, különféle módon elkészítve!

Készíts finom és olcsó ételeket újburgonyából! Megmutatjuk a legjobb recepteket, megéri kipróbálni őket! (Természetesen hagyományos burgonyából is ugyanígy készül.)

Párolt újburgonya

Lábasban zsírt olvasztunk (ne forrjon) és a burgonyát belehelyezve megsózzuk, majd lefedve saját levében puhára pótoljuk. Ne keverjük, csak rázogassuk, hogy a burgonya össze ne törjön. A puhára párolt burgonyára ízlés szerinti mennyiségben (kb. 1 evőkanál) finomra vágott petrezselymet szórunk és óvatosan összekeverjük.

Sült újburgonya

A tisztított újburgonyát leszárítjuk és bő, forró olajba dobjuk (hogy ússzon benne). Erős tűzön, rázogatva sütjük. míg rózsa-színű lesz. Szitára vagy itatóspopírra szedjük és csak tálalás előtt sózzuk.

Vajas újburgonya

A megtisztított újburgonyát kevés, gyengén sás vízben vagy pá-roló edényben megfőzzük. Leszűrjük és megszórjuk finomra vá-gott zöldpetrezselyemmel, ezután 4-5 percre még a fedővel le-takarjuk, hogy a gőz átjárja. Mellé külön tányéron hideg vaj-szeleteket tálalunk.

Tejfölös újburgonya

A tisztított újburgonyát kevés sós vízben (pároló edényben) puhára pároljuk. 1 csapott evőkanál zsiradékban 1 kis fej apróra vágott hagymát pirítunk, kevés pirospaprikával is megszórhatjuk. Beleforgatjuk a puha burgonyát, 1-2 kockára vágott kemény tojást, megszórjuk vágott petrezselyemmel. Végül 1-2 dl tejföllel leöntve egyet fonni hagyjuk és tálaljuk. (Esetleg öreg krumpliból is készíthetjük.)

Tűzdelt újburgonya

Nem egészen apró, egyforma nagy burgonyákat gyengén sós vízben csaknem teljesen puhára főzünk, leszűrjük és kizsírozott lábasba sorba állítjuk. Kb. 10 dkg sompinyon gombát megtisz-títunk, kalapjukat levágjuk és felül felhasítva mindegyikbe 1-1 vékony szalonnaszelet-csíkot tűzve a burgonyák tetejére ültet-jük. A burgonyákat körülrakjuk még szalonnaszeletkékkel és a gombák feldarabolt szárával. Sütőben felső lángon ropogósra sütjük.

Burgonyagombóc hús mellé

A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk és áttörjük. Elkeverjük liszttel (a burgonya mennyiségének kb. egyharmada), gyengén megsózzuk, esetleg kevés zsírt is adhatunk a tésztába. A masszából lobogó sós vízben kis gombócokat főzünk. A tészta akkor jó, ha a gombócok a víz tetejére jönnek.