A 7 éves autista kislány csodálatos képeket fest, mindenkit ámultba ejt

Iris Holmshaw az Egyesült Királyságban él. A lány még csak 7 éves. Fiatal kora ellenére az egész világon elismert festőművész. Először 3 évesen kezdett el rajzolni. Senki sem tanította erre, beszélni, mosolyogni, úszni és még sok más dolgot… a Fula nevű macskájától tanult meg.

Ez azzal magyarázható, hogy a kislány autista. Nem ismeri az általunk ismert, úgynevezett „normális viselkedést”, egyszerűen nem érti, hogy mit is jelent ez. Valójában ő semmit sem ért ebből. 1 éves korában állapították meg nála ezt a szörnyű diagnózist, a szülőknek az orvosok azt mondták, hogy ezen már nem lehet változtatni. Azaz, keresztet vetettek a gyermekre, és kijelentették, hogy soha nem fog meg tanulni beszélni és soha nem fog tudni beilleszkedni a közösségbe.

Iris édesanyja erre az időszakra úgy emlékszik, mintha csak a pokolba lettek volna. A kislány teljesen kiszámíthatatlan volt, az élete teljes káosszá változott. A kislány állandóan félt, mindentől pánikba esett, nem szeretett öltözködni és fürdeni, nem szerette a játékokat, a földön aludt és az édesanyján kívül senkit sem viselt el a lakásban. Ennek következtében még az édesapjának is el kellett költözni otthonról.

A kezelések és foglalkozások ellenére sokáig semmi sem változott. Az édesanyja már nem bízott a terápiák sikerében. Egyszer játék közben az édesanya egy emberkét rajzolt. A kislány ettől felvidult és megpróbálta ő is. A gyermeknek megtetszett a rajzolás. A következő napon már órákon keresztül csak rajzolt. A rajzai lélegzetelálítóak: a színek kavalkádjának köszönhetően teljesen szürrealisztikusak és nincsenek benne figuratív elemek.

A képeket az édesanyja feltöltötte a Net-re és néhány nap múlva… vevők jelentkeztek a képekre. Kis idő elteltével Holmshaw festményeit – édesanyja szerint „mázolmányait” – egy Londoni kiállításon mutatták be, ahol közel 1000 fontért adták el őket. Az édesanya teljesen ledöbbent: az egyik képet Angelina Jolie vette meg. A kislány képei már több múzeumban és magángyűjteményekben is szerepelnek. Egy kép átlagosan 400-500 fontot ér.

Ez még nem minden. Még egy csoda történt, amikor egy kiscica került a házba. A rajongói ajándékozták a cicust a kis művésznek, mert úgy gondolták, hogy az autisták egészen másképp viszonyulnak az állatokhoz. Fula – Holmshawék ezt a nevet adták a cicának – már úgy viselkedett új otthonában, mintha egy régi barát lenne. A kislány egyből elfogadta az új jövevényt, ez valami csoda, mondta Iris édesanyja.

Az első pillanatban megszerették egymást, és mindent együtt csinálnak. A cica még egy kicsit úszni is megtanult (annak ellenére, hogy a macskák félnek a víztől), hisz ő ugrott először be a kádba fürdéskor, és ennek köszönhetően Iris is bemászott utána és együtt fürdött Fulaval. A cica még a lány beszédének megindításában is segített. A kis Holmshaw első szava a „cica” volt. Senki sem akart hinni a fülének – hiszen az orvosok azt jósolták, hogy a gyermek soha sem fog megszólalni.

A kislány édesanyja manapság már nagyon boldog. Biztos benne, hogy a cica az ő szerencse talizmánjuk, mert a lányt senki sem érti úgy meg, mint ahogy Fula.

Ők ketten igazi jó barátok. Ez nem egy macska, ez egy csoda, mondják a Holmmsawék. További képeket a Facebook-on láthattok »»»