A kineziológiai szalag lehetőségeinek felszabadítása: a teljesítmény fokozása és a sérülések megelőzése

kinesio tape
kinesio tape

A kinesio tape óriási hírnévre tett szert az elmúlt években. Pedig a legtöbben csak úgy ismerik, mint egy megoldást az ízületi és izom problémákra, például húzódásokra, rándulásokra. A sportolók, edzők előszeretettel alkalmazzák, amikor rázóssá kezd válni a helyzet. De kár lenne pusztán erre az egyetlen pozitívumra fókuszálni, mert ennél sokkal több van benne, ami megismerésre, sőt kipróbálásra érdemes.

Mire is való a „téjpelés”?

A tape technika kedveltsége vitathatatlan. Ám túl az ízületek, izmok karbantartásán, immunitásfokozó hatással is bír, sőt a segítségével még a teljesítmény is növelhető. A masszázságyak között minden olyan termék beszerezhető, ami a masszázs, kilazítás, feloldás alkalmával szükséges lehet. Ugyanakkor vannak olyan élethelyzetek, amikor a masszázs nem beiktatható, mert mondjuk pont verseny, edzés közeleg. Ekkor ez egy gyors, eredményes módszer, ami mentőmellényként szolgálhat – a kineziológiai tapasz pontosan ilyen.

A kinesio tape serkenti az immunrendszer működését, a vérkeringést, ezáltal az oxigén, tápanyagok szállítását a vérben, valamint a nyirokkeringést is. Azért ez igazán komplex hatásnak tekinthető. A siker záloga a tapasz szakszerű felhelyezése. Ízületi, izomzati fájdalmaknál például kulcsfontosságú az érintett ízületek, izmok megfelelő kitámasztása, stabilizálása, ezáltal felszabadítható a gyulladt, érzékeny terület, stimulálható a gyógyulás, és persze jelentős mértékben csökkenthető a fájdalom. Itt azonban minden milliméter számít. 

Pontosan ezért nem igazán javasolható házi próbálkozásra, pláne, hogy számtalan testrész eleve elérhetetlen saját kezűleg.

A teljesítmény fokozása külön szót érdemel. Az izmok, ízületek kitámasztásával azok teherbírása jelentős mértékben fokozható – ez verseny, vagy komolyabb megpróbáltatás előtt aranyat érő pozitívum.

A tapasz a bőrre is hat?

Igen, a legfrissebb kutatások alapján a bőrre gyakorolt hatás egyfajta ingernek tekinthető, amit érzékel az agy, és beindítja a regenerációs folyamatokat, azaz az öngyógyulás esélye nagymértékben nő.