A legomlósabb borjúsült recept – a hús vaj puha lesz és nagyon ínycsiklandó!

A hús így nem csak finom lesz, de nagyon puha is! Mindenkinek érdemes megkóstolni ezt a csodás ételt!

Hozzávalók

  • 1 kg borjúvesés vagy 80 dkg lapocka, vagy csülök, vagy 1 kg szegy, vagy 1 kg karaj,
  • 8 dkg zsír,
  • 1,5 dkg só
  • (esetleg egy kiskanálnyi paradicsompüré és egy késhegynyi liszt).

Természetesen combrészeket is süthetünk egészben.

Elkészítés

A megmosott húst közvetlenül sütés előtt megsózzuk, és pecsenyesütőbe vagy serpenyőbe helyezzük. Felhevített zsírral leöntjük, és az előmelegített sütő alsó bordájára helyezzük. Az egészben sült borjúhúst forróbb sütőben sütjük, mint a sertéshúst, gyakran öntözgetjük saját zsírjával, ezáltal a pecsenye szép fényes lesz. Vizet csak akkor öntünk alá, ha saját leve elpárolgott, zsírjára sült, de a hús még nem puhult fel.

Kisebb darab húst a tűzhelyen, lefedve, lábasban is süthetünk, és a megpuhult húst forró sütőben, öntözgetéssel megpirítjuk. Nem fűszerezzük nagyon, hogy a borjúhús zamatát megőrizzük.

A megsült húst leborítjuk, 10 percig meleg helyen tartjuk, és csak azután szeleteljük. A húsrostokra merőlegesen szeleteljük (mint minden húst), Ha borjúvesést vagy karajt sütünk, a vásárlásnál a gerinc-és oldalcsontját levágatjuk, a vesét faggyúval együtt sütjük.

A borjúlapocka két végéről a csontot az izomzat kezdetéig a vásárlásnál bárddal levágatjuk.

Ha borjúvesést sütöttünk, szeletelésnél a vesét külön, vékony szeletekre vágjuk (a faggyúval együtt) és minden szeletre teszünk belőle.