A svájci oktatás nagyon különleges! 10 furcsa dolog, ami egyedivé teszi!

A Svájci oktatás még a Finnországi oktatásnál is különlegesebb, ma bemutatjuk nektek, hogy miért.

1. A leckék párban vannak, egy pár másfél óráig tart, egy 20 perces szünettel. Szünetben a gyerekek mindig kimennek a levegőre, attól függetlenül milyen az időjárás. Minden osztálynak van egy terasza, amikor jóidő van, a gyerekek a tanárokkal együtt fociznak, kézilabdáznak. Ha egy gyerek valamelyik szünetben nem szaladgál, akkor orvoshoz küldik.

2. 11:30-tól 13 óráig van az ebé szünet, amikor a gyerekek az iskolában maradnak vagy hazamennek az ebédjüket elfogyasztani. A tanítás minden reggel 8:15-kor kezdődik és 16 óráig tart, a szüneteket is beleértve, így a gyerekek soha nem fáradtak. Minden szerdán 11:30-ig van tanítás.

3. Azért, hogy a gyerekek ne féljenek megfogalmazni a gondolataikat, az iskolában van posta, diák és tanár között. Minden gyereknek van postaládája, amelyikben levelet hagyhat a tanárnak, a tanár pedig minden esetben válaszol rá.

4. A diktálások képek segítségével történnek. A gyerekeknek mutatnak egy olyan képet, amin az a szó szerepel amit le kell írjanak, így könnyebben megjegyzik.

5. A tananyag leadása néha háttérzenével történik, a zenét a gyerek választja ki.

6. Matematikából a gyerekek azzal a módszerrel oldják meg a feladatokat amely könnyebb a számukra, nincs helyes vagy helytelen módszer. Minden gyerek segítőkész, amikor valamelyik társa nem ért egy leckét.

7. Itt mindent megfoghatnak és megkóstolnak azért, hogy megértsék az őket körülvevő világot. A gyerekek megkóstolták a búzát, a rozst és a zabot is, voltak a malomban, hogy lisztet készítsenek, ezekről majd a pékkel fognak beszélni, aki kenyeret süt nekik. A tájról, a növényekről a legtöbbször kint tanulnak.

8. Ezekben az iskolákban úgy tartják, hogy a hibák a siker felé vezető úton találhatóak. A tanárok minden alkalommal elmagyarázzák a diáknak, hogy tévedni jó dolog, ebből nem kell problémát csinálni.

9. A gyereknek akkor van szüksége orvosi igazolásra, ha több napig hiányzott, de a házi feladatokat el kell végezze.

10. Az elemi osztályok ingyenesek, az órarend is olyan mint Magyarországon, de a gyerekeknek több szünidejük van, többször mennek kirándulni.