Amerikában elhatározták, hogy ötvözik az idősek otthonát, az óvodákkal! Az eredmények minden várakozást felülmúltak!

West Seattle-ben egy különleges projektet dolgoztak ki, az integrációs képzési központ együtt működtet egy idősek otthonát egy óvodával, írja a Te Seattle Times.

Minden héten öt napot, a 6 hetes gyerekektől kezdődően az 5 éves gyerekekig az idősek otthonában élő emberekkel töltik a hétköznapjaikat. A legidősebb személy 92 éves. Ők együtt énekelnek, olvasnak, színeznek és játszanak a gyerekekkel.

Charlene Boyd az idősek otthonának az adminisztrátora elmondta, hogy az integrációs központ ezelőtt 23 évvel jött létre azért, hogy szebbé tegye az idős emberek utolsó éveit.
„Elhatároztuk, hogy létrehozunk egy olyan helyet, ahol az emberek élni akarnak, nem meghalni” nyilatkozta Boyd.

A gyerekekkel történő beszélgetések arra ösztönzik az idős embereket, hogy ismét fontosnak érezzék magukat és az életükben minden nap valami érdekes dolog történjen. A gyerekek pedig így többet megtudhatnak az idősek életéről.

„Itt több személy is járókeretet használ, ez az életük részévé vált, mondja Boyd. Mivel a gyerekek minden nap látják ezeket a dolgokat, ezért már nem félnek tőlük.”

A program látványos eredménye: az idősek optimistábbá válnak, új barátaik lesznek és a memóriájuk is javul. Önállóbbnak érzik magukat és több az önbizalmuk. A gyerekek pedig legyőzik az időskor iránti félelmüket, mert minden nap idős emberekkel beszélgetnek.

Ma az USA-ban 100-500 között van az ilyen integrációs központok száma, és ez a szám évről évre növekszik.

A program nagyon közkedvelt, most 125 gyerek vesz részt benne és a várólista már 2 évre előre megtelt.