Az, hogy mindig figyelsz arra, hogy a gyermeked jólöltözött legyen és legyen mit ennie, nem nevelés

Mihail Labkovsky pszichológus akinek 30 éves tapasztalata van a szakmában, azokról az egyszerű dolgokról beszél amelyeken egyszerűen csak átnézünk amikor próbálunk „embert nevelni a gyerekünkből”. Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos gyermekkorban megtanítani bizonyos dolgokat a kicsiknek.

1. A boldogtalan szülők gyerekei boldogtalanok

Ha boldogtalanok vagyunk akkor nem fogunk tudni a gyerekkel olyan kapcsolatot kialakítani, hogy ő boldog legyen. De, ha a szülők boldogok akkor semmi másra nincs szükség.

2. Sokan úgy gondolják, hogy a szülőkkel minden rendben van, probléma csak a gyerekekkel van.

Meg vannak lepődve akkor amikor egy családban két különböző gyerek nő fel, az egyik tele van önbizalommal, sikeres, egy igazi harcos, a másik egy elégedetlen és agresszív gyerek. Ez azt jelenti, hogy az egyik gyerek nem kapott elég figyelmet, ő érzékenyebb volt, több szeretetre lett volna szüksége, de a szülők ezt nem vették észre.

3. A nevelést sokan félreértelmezik

Az, hogy mindig figyelsz arra, hogy a gyermeked jólöltözött legyen és legyen mit ennie, nem nevelés. Nagyon sok szülő azt gondolja, hogy ennyi elég a gyerekneveléshez. A gyerekeknek meg kell tanítani, hogy mi a jó, mit tehetnek és mi az ami tilos.

4. Ahogyan te bánsz a gyerekeddel gyerekkorában, ugyanúgy fog ő is bánni veled idős korodban.

5. Az iskolában nem kellene annyi számtant és irodalmat tanulni, hanem az igazi életet kellene oktatni.

Nagyon fontos, hogy az iskolától ne csak elméleti ismereteket kapjunk, hanem gyakorlatit is: a beszélgetés képessége, kapcsolatok kialakítása, felelősek legyünk magunkért, a tetteinkért, tudjuk megoldani a problémáinkat, osszuk be az időnket. Ezek a dolgok szükségesek ahhoz, hogy legyen önbizalmunk és sikeresek legyünk az életben.

6. A jegyek miatt nem szabad túl sokat aggódni

Ha a szülő nyugodtan reagál amikor a gyerek kisebb osztályzatot kap, vagy sikertelen a sportban és a szülő a következőképpen reagál: „Drágám, ne légy szomorú” akkor a gyerek is nyugodt és kiegyensúlyozott a tanulásban és megtalálja azt a tantárgyat amelyikben sikeres lesz.

7. Ha az alsó osztályokban a gyerek nem tud megbirkózni az iskolai programmal, ha a szülő kénytelen hosszú ideig a gyerek mellett ülni, hogy elvégezze a házi feladatot, akkor nem a gyerekkel van a baj, hanem az iskolával.

A gyerek nem kell nagyon elfáradjon azért, hogy tartsa a lépést a pedagógus által felállított programmal első osztályban. A házi feladat elkészítése 15-45 perc alatt általában elkészíthető.

8. A gyerek büntetése lehetséges, sőt néha szükséges.

Külön kell választani a gyereket és a tettét. Pl. a szülő azt beszélte meg a gyerekkel, hogy mire ő hazaér a munkából addigra a gyerek elvégzi a házi feladatát, eszik és összeszed maga után. A szülő pedig amikor hazaér a tál az étellel érintetlen, a füzetek ki sem voltak nyitva, hatalmas a rendetlenség és a gyerek pedig a tablett előtt ül. Nagyon fontos, hogy ebben a pillanatban ne kezdjünk el kiabálni a gyerekre, hanem minden agresszivitás nélkül  menjünk oda a gyerekhez, mosolyogva a következőket mondva: „Én nagyon szeretlek, de egy hétig nem kapod meg a tablettet”. Kiabálni és mérgelődni nem érdemes. A gyereknek elég büntetés, az hogy nem játszhat a tabletten.

9. A gyereknek 6 éves korától kezdődően kell legyen zsebpénze.

Itt nem nagy összegekről van szó, hanem kisebb összegről, amit egyedül kell beosztania. Viszont nagyon fontos, hogy a pénz ne egy manipulációs eszköz legyen. Nem kell ellenőrizni, hogy a gyerek mire költi a pénzt és a zsebpénz összege ne az iskolai teljesítménytől függjön. Meg kell tanulja, hogyan ossza be a pénzt, különben később sok gondja lesz.

10. Ne akarjunk helyette élni

Nem kell az életünket a gyerekek helyett éljük meghatározva azt, hogy mit kell és mit nem kell tegyenek, megoldani a problémáikat és rájuk erőszakolni a mi akaratunkat. Amikor mi idősek leszünk akkor ők, hogy fognak élni?

11. Az egész világon a legokosabbak és a leggazdagabbak járnak egyetemre.

A többiek munkát keresnek, saját magukat keresik és pénzt gyűjtenek a tanulmányokra.

12. Ellene vagyok a folyamatos ellenőrzésnek.

A gyerek kell azt érezze, hogy a családban szeretik őt és megbíznak benne. Ebben az esetben ő nem fog rossz társaságot választani magának és kerülni fogja azokat a dolgokat amelyeket az olyan iskolatársai végeznek akiknek nincs szerető családjuk.

13. Amikor iskolában dolgoztam akkor azt mondtam, hogy legalább azért érdemes tanulni mert az intellektuális munka jobban meg van fizetve mint a fizikai munka.

Miután pedig tanultatok, dolgozhattok és olyan munkátok lehet amilyet szerettek csinálni.

14. Nevelni nem azt jelenti, hogy megtanítani, hogyan élje az életét.

Ez nem működik, a gyerekek úgy fejlődnek, hogy a szülők cselekedeteit figyelik.

15. Fontos dolog a gyerekkel az életről beszélgetni, de nem arról, hogyan éljen.

Ha a szülő a gyerekkel csak a problémákról tud beszélni, akkor neki problémája van.

17. Amikor egy gyerek manipulálni próbálja a szüleit akkor ideges.

Meg kell találni az okot. Az egészséges gyerekek nem manipulálnak, ők megoldják a problémát szemtől szembe. Ha ez a gyereknek nehezére esik, akkor problémák vannak, amiket meg kell oldani.

18. Amikor a gyerekkel beszélgetünk akkor ne kritizáljuk őt.

Mondjuk el, hogy nem tetszik amit tettél, nem értek veled egyet… Ebből legalább tanul is valamit.