Az online vásárlás és a férfiak

Ebben a cikkben a férfiak online vásárlási szokásairól esik majd szó, a női vásárlási szokásokra legfeljebb kitérünk néha érintőlegesen, mert egy olyan írás terjedelme közelítene a Háború és békéhez. Azt azonban fontos még itt az elején leszögezni, hogy a tartalom a szubjektivitás jegyében született, személyes tapasztalatok alapján.

Az arányok

Bemelegítésként kezdjünk egy érdekes adattal. Egy felmérés szerint 2019 utolsó negyedévében már nem is olyan számottevő a férfiak olnine-vásárlási előnye. Az viszont elmondható, hogy az erősebb nem képviselői gyakrabban és éves szinten nagyobb összegben vásárolnak a világhálóról. Kérdés persze, hogy ebben például benne van-e a hétvégi kétszemélyes húsostál, vagy családi pizza rendelés? Tehát a hölgyek kevesebbet vásárolnak online (bevallom őszintén, engem ez meglepett). Lássuk hát, hogy mi okozhatja ezt az eltérést.

Vásárlás „offline”

A hölgyek körében hosszasan bolyongani, szinte bármilyen üzletben általában kikapcsolódás, különösen ha lakásdekorációs áruházi részlegről van szó, („Majd a férjem/párom/apukám ezt felfúrja, azt összerakja, ezt meg majd ragasztja.”) és ez csak erősödik az ünnepek közeledtével. Itt többnyire impulzusvásárlásról beszélhetünk, amíg mi férfiak a maszkunk mögött életunt ábrázattal toljuk az egyre nehezebb bevásárlókocsit, addig hölgy partnereink boldogan cikáznak a sorok közt, és megvásárolják a legújabb trendnek megfelelő nagyonsokadik karácsonyfadíszt, mi pedig némi telefon-nyomkodás közben várjuk, hogy mikor érünk végre a „hűtős cuccokhoz”, mert az már a vásárlás végét jelenti. A virágföld pedig mindannyiunk álma, hátha a lakástól 10 perc sétára találunk csak parkolóhelyet, és még egy zsugor bubimentes vizet is a hónunk alá kaphatunk, hiszen a zsák krumpli mellett simán elfér. Persze vannak nekünk is hóbortjaink, ez tagadhatatlan, hiszen nagyjából negyed óráig matekozunk azon, hogy két izzó közül melyiket válasszuk, illetve az elektronikai kütyük csábítása is igen erős (itt inkább gondolok a tévékre, mint mondjuk a vízforralókra), és persze ha látunk egy jó nagy baltát, azt megfogjuk, ha boxzsákot, azt meg minimum picit megbillentjük, amikor senki sem figyel. Tehát elmondható, hogy az offline vásárlás ugyan némi duzzogást vált ki belőlünk, de azért vannak elvétve olyan elemei, amelyek élményt is nyújtanak. 

Vásárlás online

Ez már férfiasabb dolog. Céltudatos. Velem megesett, hogy rendelni akartam forgókapcsot pecához, aztán még lett mellé egy vezetéknélküli egér-billentyűzet szett, meg egy különleges mintájú zuhanyfüggöny. Ha a férfiember valami értékesebb dolgot szeretne rendelni (például egy telefont), 2 heti fórumozás magyar és külföldi oldalakon, „youtube-os unboxing videó”, tesztek, leírások, műszaki specifikációk, kereskedők értékelései, információszerzés cégtárból stb. Nnnna kérem, ez az igazi minőségi időtöltés, nem az akciós virágföldet talicskázni. 

Amit rendelünk

A két vásárlástípus közt az alapvető különbség a megrendelni kívánt termékek jellege között keresendő. Van amit mi férfiak szívesen rendelünk online, és van, amit fenntartásokkal. A fent említett ételeket például minden további aggály nélkül megvásároljuk, de akár egy súlyzókészletet is, viszont egy pár cipőt már jóval nehezebben (bezzeg a hölgyek), mert mi van ha nem lesz ránk jó. Lehetünk persze mi is bátrabbak egy kicsit, ha erre lehetőséget ad a webáruház. Nézzük is meg, hogy mik lehetnek ezek.

Egy korrekt webshop ismérvei

A fizetési módot a webshop által felajánlott lehetőségek közül a vevő választja ki. Néhány mondatot írnék ezekről.

Utánvét: közvetlenül a futárnak fizetünk (manapság már itt is bevált gyakorlat, hogy bankkártyával is lehet fizetni, nemcsak készpénzzel). Lehetőségünk van fizetés előtt leellenőrizni az áru épségét (például nem sérült-e meg a szállítás során).

Bankkártyás fizetés online: az SSL tanúsítvány garantálja a biztonságot, hogy bankkártyánk adataival titkosított csatornán keresztül bonyolítsuk a fizetést (a magamfajta kevésbé IT szellemben nevelkedett laikusnak ezt úgy próbálják tudományosan magyarázni, hogy az a kis zöld lakat a böngésző címsorában). Ha mégsem nyerte el a tetszésünket a megrendelt áru, azt változatlan, sértetlen állapotban, eredeti csomagolásban visszaküldhetjük indoklás nélkül az eladónak az átvételtől számított 14 napon belül (elállási jog).

Ezek mind azt szolgálják, hogy az online vásárlás zökkenőmentes, és kevés kockázattal járó tevékenység legyen, amit akár otthon a meccs félidejében is megtehetünk (kerékcserét is írhattam volna, de a boxutcában jóval gyorsabbak, mint jómagam).

Ha ruháról van szó…

A fentiek a vásárló kényelmét szolgálják, viszont nem lehetünk elégedettek, ha megrendeltük a 4XL-es farmert, és a térdünknél elakad. Ha szerszámot, alkatrészt, bútort rendelünk, viszonylag egyszerű eligazodni, mert egy mérőszalaggal nagyjából belőhetjük, hogy mit is rendeltünk. Ha annyi információnk van a rendelt ruházatról, hogy „4XL”, akkor azzal ne elégedjünk meg, mert érhet kellemetlen meglepetés. Olyan webshopot válasszunk, aminél kissé jobban konkretizálják a méretezést, vagyis leírják azt, hogy mégis mekkora az a 4XL. Ezt jellemzően egy mérettáblázatban adják meg (nyakméret, mellbőség, ujjhossz, stb.), ami jelentősen megkönnyíti a választásunkat.

Amennyiben a fentiek alapján megjött a bátorságunk és kedvet kaptunk, hogy ruházatot is online vásároljunk, nincs más teendőnk, mint egy általunk hordott kényelmes ruhadarab méretei alapján a mérettáblázatban foglaltak szerint belőni a kívánt méretet, és uccu neki. Megmarad a sorozatnézős „én-időnk” a parkolóhely keresgélés és a próbafülkében szenvedés helyett. Ha pedig nem a konfekcióméret kategóriába tartozunk, keressünk olyan üzletet, ahol akár 8XL-es méretig is találunk kedvünkre való ruhadarabokat.