Banándzsungel a lakásodban!

A banánfa eddig csak trópusi környezetben, vagy botanikuskertekben volt megtalálható. A méretei miatt elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy lakásban banánfát lehessen nevelni. Most azonban megmutatjuk, hogyan nevelhet könnyedén bárki banánt és még a termései is ehetőek lesznek!

Pár éve törpe banánt kezdtem gondozni a lakásban, nem nő magasabbra 1,5 – 1,7 méternél. A törzsének szélessége 1 méter körüli, de szélesedhet. A törpebanánnak is több fajtája van. A lakásban lévő banánfán évi 150 banán is teremhet. Ahhoz, hogy ne csak a lakás dísze legyen, hanem banán is teremjen rajta, meg kell tanulni helyesen gondozni.

Így gondozd

A törpebanánnak tápanyagban dús földre van szüksége. Öntözzük rendszeresen langyos vízzel, de ne locsoljuk túl, mert azt nem szereti. A nyári időszakban párára is szüksége van, ilyenkor a leveleire is permetezhetünk vizet. A téli időszakban azonban csak óvatosan locsoljuk, a leveleit ne érje víz. A 25 fok körüli hőmérsékletben nő a legszebben, a huzatot és a hideget nem viseli jól. A szobában ahol tartjuk télen is legalább 16 foknak kell lennie. Tartsuk a lakás olyan pontján ahol sok fényt kap.

Tápanyagigénye

A törpebanán gyorsan nő, az első években többször is át kell ültetni. Tápanyagban gazdag földre van szüksége a növekedéshez. Folyamatosan szüksége van a tápanyagra, a nyári időszakban havi rendszerességgel érdemes trágyalével öntözni. A komposzt is jót tesz neki.

A betegségek elkerülése

A törpe banánt a kártevőktől nem kell félteni, de ha friss dohánylevelet szórsz a cserepébe, azzal biztosan távol tarthatod a kártevőket. A levélbarnulás sajnos előfordulhat, több vízre és magasabb páratartalomra van szüksége, hogy újra szépen zöldellő növény legyen. Ha télen a levelei elkezdenek barnulni, vagy rohadni, az azért lehet mert víz került a leveleire. A hideg időszakban tehát csak a tövét öntözd.