Egy pohár bor 8 káprázatos hatása! Mértékkel fogyasztva jótékony hatásai is lehetnek!

Milyen hatással van a szervezetünkre egy pohár bor? Mivel nem vagyunk egyformák mindenki máshogy relaxál egy nehéz munkanap után.

Egyes emberek tévéznek, mások a családdal társalognak és vannak olyanok, akik szívesen elfogyasztanak egy pohár bort a nap végeztével. Lehet, hogy sokakban felmerül a kérdés, hogy miért is érdemes bort inni, hiszen mindenki tudja, hogy az alkohol nem egészséges. Kutatások bizonyítják, hogy a kis mennyiségű alkoholfogyasztása jó hatással van a szervezetünkre, pl. egy pohár bor (nem több!) jót tehet. A most következő sorokban a bor jótékony hatásairól olvashattok, figyeljetek csak!

 1. Egy pohár bor rendszeres elfogyasztása segít megszabadulni a plusz kilóktól

A kutatók véleménye szerint amit a Journal of Physiology-ban publikáltak egy pohár bor elfogyasztása egyenlő értékű egy óra mozgással, amit a fitnesz teremben töltünk a kalóriák égetésével. Mindez a borban található összetevőknek köszönhető, amelyek felgyorsítják az anyagcsere működését – Jason Dick, a tanulmány írója szerint.

2. Frissíti a leheletet

Felejtsük el a rágógumit, inkább fogyasszunk el egy pohár bort ebéd vagy vacsora után! Lia Kaufman a híres nutricionista azt vallja, hogy a bor a legjobb a szájöblítésre, mert a benne lévő értékes anyagok baktériumölő hatásúak, így eltűnik a kellemetlen szájszag.

3. Segít az allergiás megbetegedések esetén

A fehér bor enyhítheti az allergiás tüneteket. Azok az emberek akik ilyen problémával küszködnek biztosan tapasztalták a saját bőrükön, hogy mit jelent az allergia amelyet antihisztamint tartalmazó készítményekkel kezelnek. A világszerte híres Laura Foster bebizonyította, hogy a fehér bor kis mértékben hisztamint is tartalmaz amely segítséget nyújthat az allergiás tünetek enyhítésében.

4. Csökkentheti a koleszterinszintet

Lia Kaufman állítja, hogy a bor antioxidánsokban gazdag, ezért ennek kis mértékű fogyasztásával megelőzhetőek a különböző szívbetegség. Egy pohár bor elfogyasztásával csökkenthetjük a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, mert csökkenti a „rossz” koleszterint. Vigyázat! Más fajta alkohol fogyasztása vagy a bor nagyobb mennyiségű fogyasztása komoly következményekkel járhat, az egészségünkre nézve.

5. Különösen jó hatással van a szívre

Egy egészséges szív és a „jó” koleszterin nagyon fontos tényező az életünkben, egyik a másik nélkül szinte elképzelhetetlen. A kutatások azt bizonyítják, hogy egy pohár bor rendszeres fogyasztása emelheti a „jó” koleszterin szintet 5 – 15%- al.

6. Segít a memória megőrzésében

Az arizonai egyetem kutatói bebizonyították, az emberi agy fejlődését vizsgálva, hogy azok a nők akik betöltötték a 70- ik életévüket és napi rendszerességgel elfogyasztottak egy pohár bort sokkal egészségesebbek, könnyebben elvégzik a memória teszteket, mint azok a nők akik nem fogyasztanak bort.

7. Erősíti az immunrendszert

Nagy Britanniai kutatók azt igazolták, hogy azoknál az embereknél akik napi rendszerességgel elfogyasztanak egy pohár bort 11%- al csökken a fertőző betegségek kialakulása. A borban lévő anyagok felveszik a harcot a Helicobacter Pylori baktériummal is. Ez a baktérium gyomorfekélyt és gyomorrákot is okozhat. Tudtátok, hogy 2 – 3 korty bor megöli a szalmonellát? Ezt a tényt a spanyol tudósok bizonyították.

8. Erősíti a csontozatot

A tudósok felfedezték, hogy azoknak a nőknek erősebb a csontozata, akik napi rendszerességgel kis mennyiségű bort elfogyasztanak, mint azoknak a nőknek akik egyáltalán nem isznak bort. Miért? Az alkohol emeli a női hormon – az ösztrogén szintet, amely lassítja a csontritkulást.

Azért legyünk óvatosak a bor fogyasztásával még akkor is, ha számos jó tulajdonsággal rendelkezik, csak mértékkel, felelősségteljesen fogyasszuk. Legfeljebb napi egy pohárral! Ennél nagyobb mértékben a bor is káros a szervezetre! Jó egészséget kívánunk!