Elon Musk elmagyarázta, miért „haszontalanok” a hagyományos iskolák

Munkatársainak nincs is felsőfokú képesítése!

Elon Musk számára az élethosszig tartó tanulási folyamat nem csak egy elcsépelt kifejezés, és ezt fáradhatatlanul bizonyítja saját példáján keresztül is, írja a Truth Theory

Ugye Elon Musk az az amerikai vállalkozó, aki hatalmas vagyonát a PayPal fizetési szolgáltatáson alapozta meg, majd figyelmét az elektromos autókra és az újrahasználható rakétákra fordította.

A SpaceX volt az első olyan magánvállalat, amely a normál újrafelhasználható rakéták rendszeres használatát tette lehetővé.

A Tesla elektromos autók mára a villanyautók globális piacán jelentős szerepet töltenek be, így Elon Musk már most új projekteken töri a fejét, egészen konkrétan a tiszta energián.

Elon Musk a hagyományos oktatással szemben eléggé negatív hozzáállást tanúsít, mondhatni megveti azt. Ehelyett Musk azt javasolja a tanároknak, hogy építsék be a tanmenetbe a következő elveket:

1) A tanulás és a gyakorlat közötti kapcsolat.

Az absztrakt matematikai problémák és egyenletek megoldása nem juttatja konkrét előnyökhöz a tanulókat, az iskolások nem értik, miért van szükségük ezekre, és ezért nem emlékeznek semmire, mondja a hírhedt vállalkozó, Elon Musk.

„A gyermekeket szó szerint a matematikába vetik. Nem értik, miért kell megoldani ezeket a furcsa egyenleteket. Ugyanakkor az agyunkat arra használjuk, hogy kiszűrjük a számunkra szükségtelennek tűnő információkat.” – magyarázta Musk.

Ehelyett a fizika és a matematika gyakorlati oldalának tanítására helyezné a hangsúlyt, mint például a motorok szétszerelése vagy műholdak létrehozása.

„Egy bizonyos probléma megoldása érdekében a gyermekek megértik, hogy miért van szükségük a matematikára, vagy akár a fizikára. Ennek köszönhetően lesz motivációjuk, arra törekszenek, hogy saját maguknak tanuljanak és minél több ismeretet szerezzenek”– mondja Musk.

2) A gyermekeket a problémák megoldására tanítsák meg, és ne az eszközök használatára.

„- Meg kell javítanunk egy elromlott motort. A szokásos megközelítés szerint ilyenkor először megmagyarázzák, mi a csavarhúzó és a csavarkulcs, és miért van szükség rájuk.

Én ugyanakkor azt hiszem, sokkal hatékonyabb, ha a gyermeknek egy motort adunk, és megkérjük őket, hogy szedjék szét, aztán meg fogják érteni, miért van szüksége eszközökre.”

3) A gyermek érdekei mindenekelőtt.

„Vannak olyanok, akik nagyon szeretik a matematikát, mások pedig a nyelveket vagy a zenét. Sokkal logikusabb, ha a tanterv alapját az adott korban a gyermekek számára érdekes dolgokra alapozzuk, és nem kényszerítjük őket arra, hogy egy előre megírt programon keresztül verekedjék keresztül magukat.”

4) A teszteket, dolgozatokat el kell hagyni, mert nem hatékonyak.

„- Ezek az idióta dolgozatok teljesen megölték az amerikai oktatást. A Yale és a Harvard diplomásai nem tudják kiszámítani a szögsebességet vagy a fordulatszámot, csak a kívánt választ tudják áthúzni.”

5) Jelenítsék meg a tudást a szemantikai fán.

„Fontos, hogy a tudást szemantikai fának tekintsük. Először is, tanuljuk meg az alapvető elveket, ez a fa törzse és nagy ágai. Csak ezután menjünk tovább a levelekhez (részletek). Ellenkező esetben semmit sem tanítottunk meg, illetve az a valami sem fog sokáig bent maradni a tanulók fejében.”

Egyszerűbben fogalmazva: ne menjünk bele mélyen egy témába, amíg a tanulók nem ismerik az alapfogalmak rendszerét, az alapvető elveket és az ellentmondásos kérdéseket.

Elon Musk határozottan ellenzi a felsőoktatást. Ehelyett azt javasolja, hogy az alapfokú oktatásra kell összpontosítani.

„Senkinek sem ajánlom a felsőfokú intézményeket. A mester- vagy bachelor fokozat nem szükséges, ez egy rossz ötlet. Az egyetemeken az órákat teljesen rosszul tartják. Nem tanítják meg az embereket a legfontosabbra: a gondolkodásra. És sajnos minél rangosabb egy előadó, vagy tantárgy, annál inkább rosszabb a helyzet.

Talán azért is, mert az embereket hozzászoktatták ahhoz a gondolathoz, hogy különlegesek, és emiatt nem képesek a visszajelzéseket, „válaszokat” megérteni, továbbá a saját hibáikat pártatlanul kiértékelni.

Karrierem során inkább a tanulmányaim miatt és nem segítségükkel tudtam előrelépni. Sőt, a cégem felső vezetésében is nagyon kevesen vannak, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.”

Musk szerint a fizikára mindenkinek szüksége van! Már csak azért is, mert ez segít abban, hogy az agyunk a helyén maradjon!

„Még ha nem is akarsz fizikusként dolgozni a tanulmányaid után, a fizikaoktatás nagyon hasznos.

Ezért azt javaslom, hogy a fizikát alaptantárgyként tanuld, majd az alkalmazott mérnöki tantárgyak széles skálájából kiválasztva határozzad meg a legérdekesebb továbbtanulási irányt.

Nem szabad elhanyagolni a művészeteket és a humán tudományokat sem, különösen a történelmet. És jó lenne tanítani néhány gazdasági tematikájú tárgyat is, legalábbis olyan minimális szinten, hogy az emberek legalább a legalapvetőbb dolgokkal tisztában legyenek.”

Te egyetértesz a Musk által felvetett nézetekkel?