Első kenyerem a recept alapján!

Én is csak ebből a receptből készítem a mindennapi kenyerünket. Most sült ki! A csücskét már meóztam, finom könnyű kívül ropogós lett.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt,
  • 2,5 dkg élesztő (vagy 1cs.szárított),
  • 1,5 teáskanál só,
  • 1 tk cukor
  • 2 evőkanál olaj,
  • 2 tk gyenge ecet,
  • 3,5dl langyos víz.

Elkészítés

A lisztet a tálba szitálom egyik felébe teszem a sót. A víz felébe a cukrot és az élesztőt és felfuttatom. A maradék vízbe keverem az olajat és ecetet. Ha jó az élesztő belekeverem a lisztbe és kicsit pihentetjük.

Ezután a maradék vizet lassan hozzáadjuk dagasztás közben. Lehet nem kell mind vagy még kell hozzá. Liszt függő. Jól kidagasztom és fél órát kelni hagyjuk. Majd megformálnom és margarinnal kikent tepsibe teszem még fél órára. Aztán bevagdosom és langyos vízzel jól megspriccelem a tepsiben és a fedő tepsit is.

230 fokra előmelegített sütőben kb 30 percet sütöm lefedve, mikor leveszem a fedő tepsit a kenyeret kicsit lespriccelem vízzel és még 30 percig sütöm 190 fokon.

Rácsra teszem, jól megspriccelem és hagyom hűlni.

Anna Lőcziné Rábel konyhájából!

László Józsefné Ligler: – Az én kenyerem is jenaiban sült.
Magdolna Kiss: – Ügyes vagy, gratulálok 🙂én kemencében sütöm 🍞, másfél kilós általában 🍞
Istvánné Fekete: Első kenyerem a recept alapján!!!!Köszönöm.

Juhász Erika Illés Imréné
Bizony nagyon szèp kenyèr ,gratulálok. Ha nem akarunk a boltban venni kenyeret 1200-1500 ft / kg !!!! Akkor kezdjünk bele otthon a kenyèr kèszítèsbe .Èn is február közepètől sütöm itthon a kenyereket . Vándor kenyeret szoktunk venni règeben ami most 50 dkg 690 ft ! Èn az 50 dkg lisztből 200-250 ft -a kerül a 85-95 dkg -s kenyerem. A kenyèr 7 l-s jènaiban sül . Amikor a kelesztèsi idő lejárt , formázuk ,be vágjuk a tetejèn megy a 7 l s jènaiba ,vizzel le van spriccelve a kenyèr ,de a jènai is mert ilyenkor fordítva használjuk a jènait .Tetejèbe kerül a kenyèr ,az alja lesz a teteje ,hogy a kenyèrnek legyen helye kelni benne .Tehát a jènai alját is le spricceljük vizzel ,az a fedèle megy a kenyèrre ,ott kel megint 1 órát .Párában ,gőzben majd a meleg sütőben. Sütő melegítve 220 cf ra …előtte viz a kenyèrre ès megint a jènai aljára is lefedve sül bent 30 percig majd vissza van a hő fok 200 cf ra vève sül 25 percig .A kenyèr megsült . Kiveszem csak a kenyèr megy a sütő rácsra 250 cf ra 3-5 percre vissza ,hogy szèp szine legyen …piruljon .Kiveszem gyorsan vízzel le fújom megint a kenyeret ..mire ki hül de pár perc mulva ilyen beszèdes lesz hozzánk.Tiszta cserepes lesz a kenyerünk. Nincs gőz,víz a sütőben ,nem robban a jènai .