Három finom rácsos sütemény – bekerült a család kedvencei közé!

Valamikor nagyon sokszor sütöttem. Ez volt az első süti, amivel anyósomat elkápráztattam:) Itt az ideje, hogy újra elkészüljön:) 

Rácsos linzer

250 g vajat, 250 g lisztet, 250 g darált diót, 250 g cukrot, 1 kávéskanálnyi törött fahéjat, 10 szem törött szegfűszeget, 2 egész tojást és 1 citrom reszelt héját késsel tésztává dolgozunk össze. A tésztának egyharmad részét félretesszük rácsnak. A megmaradt tésztát négyszögletesre nyújtjuk ki és tepsibe helyezzük. 1 cm vastagon megkenjük finom gyümölcsízzel, a félretett tésztából rudakat sodorva rácsként ráhelyezzük az íz tetejére, majd sütőben szép sárgára sütjük. A sütőből kivéve porcukrot szitálunk rá és kihűlés után kocka alakú darabokra vágjuk fel.

Nagyon omlós linzertészta

250 g lisztet elmorzsolunk 250 g vajjal, majd kés segítségével az egészet összedolgozzuk 250 g porcukorral, 250 g darált dióval, 6 keményre főtt és szitán áttört tojássárgájával, 2 egész tojással és 1 citrom reszelt héjával. A tésztát két lapra osztjuk és tojással megkenve megsütjük őket. Kihűlés után az alsó lapot megkenjük finom gyümölcsízzel, ráhelyezzük a másik megsült lapotés ennek tetejét citromjéggel vonjuk be, langyos sütőben megszárítjuk.

Citrom, vagy narancsjég: 1 citrom, vagy narancs levét összekeverjük annyi porcukorral, hogy sima pépet kapjunk. A citrom, vagy narancshéját a pép fölé tartva jól megnyomkodjuk, hogy a benne lávő illatos olaj a pépet jól megillatosítsa. A kész pépet a süteményre kenjük és száradni tesszük.

Finom rácsos sütemény

160 g lisztet, 110 g vajat, 70 g vaníliás cukrot, 3 főtt tojássárgáját, 1 nyert tojássárgáját jól összedolgozunk. A tészta egyharmad részét félretesszük, a többit kinyújtjuk és tepsibe helyezzük. Finom gyümölcsízzel megkenjük. 140 g darált dióból, 100 g cukorból, megfelelő mennyiségű tejjel sűrű pépet főzünk és rákenjük az ízzel bevont tésztára. A megmaradt egyharmad rész tésztából, ceruzavastagságú rudakat sodrunk és ezeket rács alakjában ráhelyezzük a diópépre, majd a tésztát közép meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt rombusz alakúra vágjuk fel.