Használt könyvek eladása, a továbbadott kultúra

használt könyvek

A nyomtatott könyv varázsa

A könyvek és az olvasás kultúránk egyik legnagyobb hagyománnyal bíró szelete. A világban szinte elképzelhetetlen mennyiségű nyomtatott könyv található. A technológiai fejlődésnek köszönhetően pedig ezek digitalizált változatai is egyre elterjedtebbek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a használt könyvek értéktelenné váltak.

Irodalmi körökben az elmúlt évek, évtizedek egyik fontos kérdése, hogy mennyi létjogosultsága maradt mára a nyomtatott könyveknek. A vásárlói érdeklődés csökkenő tendenciát mutat, a könyvkiadás pedig egyre kevésbé éri meg. Szerzők és kiadók egyaránt érzékelik a növekvő nyomda- és promóciós költségekből fakadó terhet. Ez pedig egyre több alkalommal vezet korlátozott mennyiségű kiadáshoz vagy épp ahhoz, hogy egy könyv sosem kerül a közönség elé.

Habár az üzletekbe folyamatosan érkeznek az újabb kiadványok, leginkább a bestsellerek korát éljük. Ezek minőségükben sokszor elmaradnak más szépirodalmi munkáktól. Sikerük nagyban múlik a kiadó által ráfordított extra PR és marketing költségeken. Az irodalomban pedig óriási szerep jut e tényezőknek. Röviden: azt a könyvet veszik a legtöbben, amelyről a legtöbb helyen hallanak.

A nyomtatott könyvek tehát nem éppen napjainkban élik fénykorukat, ezen pedig a digitalizáció sem segít. Az e-könyvek és e-olvasók megjelenésével a digitális kiadványoknak is óriási piaca lett. Ezek jellemzően olcsóbbak is, hiszen sok gyártási költség alól mentesülnek. Az e-book olvasók tárhelyének köszönhetően pedig akár több száz könyv is elfér a zsebünkben vagy a táskánkban. Praktikum szempontjából tehát nem kérdés, hogy jól működő újításról beszélünk.

A nyomtatott könyveknek azonban megvan a maguk romantikája. Kézbe venni egy új vagy használt könyvek, megtapintani az oldalakat, megérezni a lapok és a tinta illatát – nyilván sokan értik mire gondolunk. Épp ezért szinte biztosak lehetünk benne, hogy a nyomtatott könyvek sosem adják át teljesen a helyüket a digitális kiadásoknak. A mai napig számos új és használt könyv cserél gazdát. A használt könyvek eladása például egy jó mód arra, hogy tovább hagyományozzuk az általuk közvetített kultúrát. Vásárlói szempontból pedig egy olcsóbb, mégis értékőrző megoldás.

Hol cserélnek gazdát a könyvek?

A könyvek vásárlásának egyik fő platformját továbbra is a fizikai és online könyváruházak jelentik. A nagyobb piaci szereplők képesek ugyanis olyan árat szabni az új kiadványoknak, melyek az átlag vásárló számára is tolerálhatók. Nem mindenki szeretne azonban – még ilyen áron sem – új kiadásokat beszerezni. Ezt felismerve sok könyváruház rendelkezik saját antikváriummal, de kisebb ilyen profilú üzletek is elérhetők. A használt könyvek eladása mára majdnem egyenlő szintre ért az új könyvekével. Ez pedig akár gyűjtői szempontból is érdekes lehet.

Sok könyv él meg több kiadást is, melyet elsősorban a népszerűsége indokol. Emellett az is előfordulhat, hogy egy műből a piacra szánt mennyiség elfogyott és már nem is készült újabb változat. Az ilyen és ehhez hasonló tételek egészen komoly értéket képviselnek. A használt könyvek eladása tehát a kultúra továbbadása mellett akár gazdasági előnyökkel is járhat. Nem véletlen, hogy egyre többen kezdenek e területtel foglalkozni. Az online hirdetőoldalak például azok számára is kiváló opciót jelentenek, akik nem vesződnének egy webshop létrehozásával.

Értékszerzés hirdetés útján

A használt könyvek eladása bárki számára rendelkezésre álló lehetőség. Sokszor megesik, hogy a felhalmozott könyvek tárolása már területi gondokba ütközik. Esetleg hagyaték útján kerül valakihez temérdek kötet, melyet nem tud vagy nem szeretne megtartani. A könyvek szemétre vetése pedig hagyományosan óriási véteknek számít. Ezzel lényegében a kultúrát is pusztulásra ítélik. A kidobás helyett sokkal jobb megoldás a továbbadás. A mai napig rengetegen kutatják és őrzik is a könyvek jelentette kulturális hagyományokat, gyűjtik a különféle köteteket. Az online hirdetőoldalakon pedig könnyedén találkozhat kereslet és kínálat.

Sokan vásárolnak előszeretettel akár egész sorozatokat, ismeretlen tartalmú, könyvekkel telepakolt dobozokat. Így pedig még tovább egyszerűsödik a használt könyvek eladása, hiszen a hirdetők akár ömlesztve is értékesíthetik a számukra fölösleges könyveket. A hirdetőoldalak persze azok számára is rejtenek kincseket, akik régebbi, limitált kiadású, értékesebb könyveket, könyvsorozatokat keresnek. Az online hirdetésekben sehol máshol nem elérhető ritkaságok is felbukkanhatnak. Ezek pedig a kultúrára és könyvekre éhes legnagyobb ínyencek igényeinek is megfelelnek. Így tehát ne a megsemmisítés, hanem a továbbadás legyen az első gondolat, ha használt könyvekre gondolunk.