Hogyan lehet felfújni a léggömböket hélium nélkül otthon: díszítsd fel te is a szobád az ünnepekhez!

Te is arról álmodsz, hogy a házadat léggömbökkel díszíted fel a nagy ünnepekkor? A Ketkes szerkesztősége nem ajánlja, hogy végy egy csomó drága, héliummal töltött lufit. Mi egy teljesen más lehetőséget javaslunk!

Hogyan lehet lufit fújatni otthon?

Különösen érdekes lesz, hogy ebben a tevékenységben részt vehetnek a gyerekek is, ezért bátran vond be őket is a „munkába”! Azonban ne feledkezzünk meg a munkavédelemről ez esetben sem: kötényt és gumikesztyűt ez esetben is adjunk rájuk! Egyébként minden összetevő egyszerű és biztonságos, de a gyermekeink egészsége az első!

Amikre szükségünk lesz:

  • léggömbök
  • egy üres flakon, egy vagy másfél literes
  • egy teáskanál
  • tölcsér
  • hagyományos ecet
  • szódabikarbóna

A munkafolyamat leírása:

1. A flakonba töltsük bele az ecetet, körülbelül annyit, hogy a flakon kétharmada üres maradjon.

2. A tölcsér segítségével öntsünk a lufikba 2-3 teáskanálnyi szódabikarbónát.

3. A léggömböket helyezzük fel a flakonra, ekkor azok tartalma, azaz a szódabikarbóna a flakonban lévő ecetbe hullik, ezek reakcióba lépnek egymással és szén-dioxid szabadul fel. A szén-dioxidról azonban tudjuk, hogy nehezebb a levegőnél, így a lufik nem fognak felszállni.

4. Ahhoz, hogy a lufik a plafon felé repüljenek, dörzsöljük meg őket valamilyen szintetikus anyaggal, így már „hozzáragaszthatjuk” a mennyezethez őket. A statikus elektromosságnak hála a lufik körülbelül 5 órán át fognak ott maradni.

Hogy hogyan lehet felfújni a lufikat hélium nélkül, az alábbi videón tekintheted meg:

Néha egy kicsi is elég, hogy csoda történjen… A tudomány lehetővé teszi, hogy  szórakoztató trükköket hajtsunk végre! Ne hagyd, hogy kreativitásod alábbhagyjon, oszd meg ezt a trükköt barátaiddal, ismerőseiddel is és élvezzétek együtt az ünnepi szórakozást!