Hogyan történik a térkő lerakása?

térkő

A megfelelő térkő kiválasztásával sokat tehetünk, hogy az otthonunk, kertünk már kívülről is barátságos, megnyerő látványt nyújtson. A térkő lerakása nagyobb figyelmet igényel, ezért a kiválasztása során is kellő körültekintéssel kell eljárni, hogy a végeredmény ne csak mutatós, hanem stabil és tartós, akár hosszú évekre szóló megoldást jelentsen. 

Nézzük is meg a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban!

Mire kell figyelni a térkő kiválasztása során?

Először végig kell gondolnunk, hogy pontosan mire is használnánk a burkolandó területet, valamint azt, hogy az mekkora és milyen jellegű igénybevételnek lesz kitéve a későbbiekben. 

Azért is fontos ezt alaposan felmérni, mert nemcsak többféle színű, formájú, súlyú, vagy kialakítású térkő érhető el a különböző internetes webáruházak és szaküzletek kínálatában, hanem minden típusnak megvan a maga funkciója is. Ha gyalogos járdáról, vagy bejáratról beszélünk, akkor teljesen megfelelő a vékonyabbnak számító, 4 centiméteres vastagság, míg a garázsbeállót már a 6 centiméter vastag térkővel burkoljuk. Nagyobb igénybevétel esetén azonban érdemes egy még ennél is vastagabb, például a 8 centiméteres változat mellett dönteni.

Mennyire nehéz a térkő lerakása?

A térkő lerakása nem egyszerű feladat a súlya miatt, ezért érdemes kellő figyelmet fordítani a talaj megfelelő előkészítésére. Első lépésként fontos kialakítani egy strapabíró és stabil, fagyálló aljzatot. Gondoskodni kell a megfelelő lejtésről vagy a vízelvezetésről is, ami kifejezetten lényeges lépése a folyamatnak.

Ezt követően egy fagyvédő és teherhordó réteget kell kialakítani a felületen. Ehhez megfelelő a sóder, a földneves beton vagy más ömlesztett anyagok ledöngölése is. Az előkészítés itt még mindig nem ér véget, az erre kerülő ágyazat elkészítése a következő lépés. Ehhez a megfelelő minőségű homok is alkalmas lehet, a lényeg, hogy a végén egyenletes talajt kapjunk. A térkő lerakása mindig valamelyik szélről indulva kezdődhet, majd a fugázással és végezetül döngöléssel záródik.