Így űzheted el a vakondot a kertedből! Hogy én erre eddig nem gondoltam…

A vakond egy nagyon idegesítő kis teremtmény, mert könnyedén tönkreteszi a kertet. Nem törődik vele, hogy zöldségekkel, vagy virágokkal van tele a kertünk, ő csak ás és ás. A vakond nem táplálkozik növényekkel, azokban csak ásás közben tesz kárt.

Mit lehet tenni ellene?

Azt tudnunk kell, hogy a vakond védett állat, tehát bántani nem szabad, csak elűzni. Ami azonban nem egyszerű dolog. Érdemes több megoldást kipróbálni, valamelyik csak bejön alapon.

Nem szereti a zajt

A vakond nem szereti a zajt, ezért egyesek szerint már az is hatásos lehet, ha időnként teszünk egy sétát a kertben, ezzel ugyanis rezgéseket keltünk, amitől elvileg a vakond megrémül. Ha szeretnénk biztosra menni, ultrahangos vakondriasztót is vásárolhatunk, de erről is megoszlanak a vélemények, van akinek bejött, másnak nem.

Ha nincs mit ennie, arrébb megy

Egyesek szerint ha nincs mit ennie, arrébb megy. A vakond rovarokkal, férgekkel táplálkozik. Megpróbálhatjuk rovarirtó szerekkel elüldözni ezeket az élőlényeket, vagy akár szakembert is hívhatunk, de még így sem biztos, hogy megszabadulunk a vakondtól. Megeshet, hogy még több alagutat ás, hogy táplálékhoz jusson.

Kutya, macsaka

A kutyák örömmel kergetik a vakondokat, vagy legalább zajt csapnak a kertben, ami elriaszthatja őket. Ha van kutyánk, engedjük ki bátran a kertbe, hátha segít. A macskák is képesek zajongani, ezért ők is jó vakondriasztók lehetnek, de tulajdonképpen egyik megoldás sem garantált.

Jöhet a kávézacc

Ha szívesen megiszunk egy forró kávét, akkor a zaccot ne dobjuk ki, gyűjtsük össze és öntsük a vakondjáratokba. Az erős szagok nagyon zavarják a vakondot, ezért ez a módszer hatékony lehet.

Bármi aminek szaga van

Fokhagyma, bors, bodzaág, a savanyúság leve, ezeket mind megpróbálhatjuk beönteni a vakond üregébe, hátha segít. Sokaknak beváltak ezek a módszerek, mások azt mondják semmi nem történt, esetleg arrébb kezdett el ásni ez a föld alatt élő kis teremtmény.

Vakondháló

Nem kis munka, nem kis költség, de ha féltjük a kertben lévő zöldségeket, virágokat, akkor talán ez az egyik leghatékonyabb megoldás. Azonban sajnos ez sem garantálja, hogy egyetlen vakondtúrás sem lesz a kertünkben.

Elő a gereblyével

Ahol megjelent a vakond, ott földhalmokkal van tele a kert. Ezeket szépen gereblyézzük el, ezzel is megnehezítjük a feladatát. A járatai egy része összedőlnek, így egy kis szerencsével tovább is megy.