Lecsó – a gyerekek, felnőttek egyik örök kedvence!

Ahány ház, annyi féle módon készül a tökéletes lecsó. A lecsó számtalan variációja is azt bizonyítja, nem létezik egyedüli, üdvözítő recept. Itt most a hagyományos módon készített lecsót mutatjuk be.

Hozzávalók

  • 1 kg zöldpaprika,
  • 60 dkg paradicsom,
  • 10 dkg hagyma,
  • 7-8 dkg zsír,
  • 5 dkg füstölt szalonna (ha nem használunk füstölt szalonnát, 10 dkg zsírt veszünk),
  • 1,5 dkg só,
  • 1-2 dkg cukor, esetleg kávéskanálnyi fűszerpaprika (ez utóbbi elmaradhat, de tetszetősen színezi az ételt).

Elkészítés

A lecsóhoz kifejlett, húsos zöldpaprikákat veszünk. A paradicsom érett, piros, friss legyen. A paprikát megmossuk, szárát megfogva, benyomjuk, ezáltal körül letörik és a magházat a szárrésszel kiemeljük. A paprikát a keletkezett nyílással lefelé fordítjuk és a benne levő magvakat a paprika ütögetésével eltávolítjuk. Kis kanállal kikaparjuk a benne levő ereket. Ha nagyon erős a paprika, pár pillanatra forrásban levő vízbe helyezzük, szűrővel kiszedjük, lecsurgatjuk. 1-2 paprikát ne forrázzunk le, ezekkel biztosítjuk a lecsó jellegzetes, kissé csípős ízét. A paradicsomot megmossuk, szűrőbe téve, pár percre forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vagy finomra vágjuk. A lecsó készítéséhez akkora lábast használunk, hogy a belehelyezett paprika egy rétegben legyen elterítve a lábasban; a paprikának ugyanis gyorsan kell párolódnia, hogy el ne ázzék, azonkívül a gyakori keveréssel az egymásra torlódó paprikaszeleteket összeroncsolnánk. A füstölt szalonnát egyenletes, kis kockákra daraboljuk. A lábasban megmelegítjük a zsírt, beletesszük a felvágott szalonnát és kevergetve, üvegesen áttetszőre sütjük. Beletesszük a megvágott hagymát és addig sütjük, amíg 1-2 szál halványan rózsaszínesedni kezd. Ekkor levesszük a tűzről, feloldjuk benne az édes fűszerpaprikát. A zöldpaprikát hosszában szeletekre vágjuk, beletesszük a hagymás zsírba, erős tűzön (de nem nyílt gázlángon, gázon lángelosztón), rázogatással, óvatos keveréssel a paprikát félig megsütjük, ekkor megsózzuk. Amíg a paprika sül, a lehámozott paradicsomot karikára vágjuk és a paprikához keverjük. Erős tűzön pároljuk, majd lefedjük, időnként megrázogatjuk, óvatosan megkeverjük, megízleljük és ha szükséges, kevés cukrot teszünk bele. Amint a paprika és paradicsom megpuhult, fedő nélkül befejezzük a párolást. Alatta kevés, piros zsíros lé maradjon. Lehetőleg azonnal tálaljuk.

Virslivel, kolbásszal tálalhatjuk, ebben az esetben a megmosott virslit, füstölt kolbászt a lecsóba téve pároljuk át. Rostélyost, sertésszeletet, csirkét is készíthetünk lecsósan. Sokan kedvelik a tojásos lecsót. Ehhez személyenként 2 tojást számítunk, a tojásokat felütjük, összehabarjuk, enyhén megsózzuk, a kész lecsóhoz öntjük, óvatosan keverjük (nem túl erős tűzön), amíg rántotta sűrűségű lesz.