Mitől lesz egy webhely sikeres a Google-on?

Minden webhelytulajdonos arról álmodik, hogy valahányszor egy felhasználó beír valamit a Google-ba, az ő tartalmai jelennek majd meg az első találatok között. Ez persze nem lehetetlen, viszont sok munkára és türelemre lesz szükség hozzá.

A keresőoptimalizálás, vagyis a SEO olyan módszerek gyűjtőneve, amelyek segítenek láthatóbbá tenni egy webhely tartalmait a Google-on, illetve más keresőmotorokon. A keresőoptimalizálás közel egyidős az online kereséssel, azonban manapság egészen másképpen zajlik, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ha tehát szeretné sikerre vinni újonnan indított, vagy meglévő webhelyét, akkor íme néhány naprakész SEO tipp ehhez.

Tűzzön ki egyértelmű célokat

Mielőtt elkezdené összeállítani SEO stratégiáját, figyelembe kell vennie webhelye üzleti céljait. Nincs két azonos webhely, és mindegyikük számára másmilyen felhasználók alkotják az ideális közönséget. Tisztázni kell tehát, hogy kikből áll a célközönség, hiszen ez nem csak a stratégiát diktálja majd, hanem azt is, hogy milyen konverziókat könyvelhet el sikerként.

Szóval mi a fő célja? Szeretné népszerűbbé tenni vállalatát? Egy konkrét számú érdeklődőt próbál szerezni márkája számára? Nagyobb bevételre pályázik? Ez a cél határozza meg, hogy milyen fő teljesítménymutatókkal méri majd sikereit. Ilyen mutatók lehetnek például az értékesítések, a letöltések, a feliratkozók, az időpontfoglalások és így tovább.

Fontos észben tartani, hogy a rangsorolás és a forgalom nem feltétlenül hasznos mutatók. A SEO legfőbb célja elősegíteni a konverziókat, nem pedig az, hogy valaki elmondhassa magáról, hogy ő az első egy kifejezésre. Ha egy webhelynek 10 ezer látogatója van naponta, de csak 5 konvertál ebből, akkor kevesebbet ér majd, mint egy olyan webhely, aminek 100 látogatóból van 10 konverziója.

Mérje fel versenytársait

Kik alkotják a versenymezőnyt, és mi az, amit jól csinálnak? Ismerje meg versenytársai online tevékenységeit és mérje fel, hogy kik és milyen kifejezésekre rangsorolnak jól a Google találatai között.

Ez segít tisztázni, hogy kik testesítik meg a konkurenciát, hogy milyen kifejezésekre pályáznak, és hogy mely hiányosságaik kínálnak SEO lehetőségeket webhelye számára.

Végezzen kulcsszókutatást

A kulcsszavak már rég óta a keresőoptimalizálás alapvető elemei. Ezek azok a kifejezések, amelyekre rákeresve a felhasználók rátalálhatnak webhelye tartalmaira a Google keresőben. Ehhez ezeknek a kifejezéseknek jelen kell lenniük a tartalmakban, többek között a fő szövegben, a címben, a meta mezőkben és az URL-ben is.

Az interneten rengeteg ingyenes (például a Google Ads Kulcsszótervezője) és fizetős eszköz áll rendelkezésre, amelyek kifejezetten a kulcsszókutatást segítik elő.

A cél olyan kulcsszavakat kiválasztani és felhasználni az optimalizáláshoz, amelyekre ideális ügyfelei is jó eséllyel rákeresnének, amikor a Google-hoz fordulnak.

Ismerje meg a keresőszándékokat

A kulcsszókutatáshoz kapcsolódik a keresőszándék fogalma is. Nem feltétlenül azok a kulcsszavak a legjobbak, amelyekre sokan keresnek rá – mindinkább azok közül érdemes válogatni, amelyek mögött valamilyen konkrét szándék áll.

A kulcsszavakat három fő kategóriára oszthatjuk szét a keresőszándékuk szerint: tranzakciós (pl. vásárlások), információs (pl. kutatás) és navigációs (egy konkrét webhely felkeresése).

Hogy milyen szándékú kulcsszavakat érdemes használni? Ezért kell ismernie üzleti céljait, hiszen azokhoz kell igazítania SEO stratégiáját is.

Ne feledkezzen meg a mobilhasználókról

A Google már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy többen keresnek mobileszközökről, mint asztali számítógépekről. Nem csoda tehát, hogy a Google az olyan webhelyeket részesíti előnyben a találatok között, amelyek mobilkészülékeken is tökéletesen jelennek meg, illetve könnyedén használhatók.

Manapság már nem előny, hanem alapvető elvárás, hogy egy webhely reszponzív designnal rendelkezzen, vagyis, hogy automatikusan igazodjon ahhoz a készülékhez, amin épp megtekintik. Ez vonatkozik a tartalmakra, illetve azok elrendezésére is.

Amennyiben egy webhely nem működik megfelelően mobileszközökön, a Google lejjebb helyezi majd a találatok között.