Zöld hitelre alkalmas ingatlanok Budapesten

A 2021 októberétől elérhető MNB Zöld Otthon Programja magas összegű hitelt tesz elérhetővé maximum 2,5%-os kamatozással. Ahogy az várható volt, a zöld otthon programra alkalmas ingatlanok négyzetméterára emelkedni kezdett. Valószínűleg sokan nem lepődnek meg, hogy a legtöbb zöld hitelre alkalmas ingatlant Budapesten és Pest megyében árulják. A zöld otthon programra alkalmas ingatlanok 44%-át Budapesten hirdetik, míg Pest megye 23%-al képviseli magát.

NHP zöld hitelre alkalmas ingatlanok százalékos megoszlása kerületenként

Az eladó budapesti lakások között több ezer zöld hitelre alkalmas ingatlan van, de kerületenként nagy különbség van a mennyiségben, mivel több kerületben is nagyon kevés az új építésű ingatlan a megveszLAK.hu ingatlan hirdetési portál kutatása szerint.

Három kerületben is 10% felett van az NHP képes ingatlanok száma. A budapesti zöld otthon programnak megfelelő ingatlanok 16%-a a XI. kerületben, 14%-a a XIII. kerületben és 10%-a a VIII. kerületben van hirdetve.

A XIV. és a XIX. kerület 8%-al veszi ki a részét, a IX. kerület pedig 7%-al. A két szomszédos kerület a XVI. és a XVII. egyaránt 6%-át adja a budapesti zöld hitelre alkalmas ingatlanállománynak.

A VI. kerületben a kis méretéhez képest viszonylag sok (5%) ilyen ingatlant árulnak. A két szomszédos kerület a III. és a IV. a nagyobb mérete ellenére is csak 4-4%-al járul hozzá Budapest zöld hitelre alkalmas ingatlanjainak a mennyiségéhez.

Az I. kerületben, a X. kerületben és a XVIII. kerületben már csak kevés ilyen ingatlant találhatnak a vásárolni szándékozók (2-2%), de még kevesebb található a II. kerületben (1%), XX. kerületben (1%) és a XXIII. kerületben (1%).

Az V. kerületben, a VII. kerületben, a XII. kerületben, a XV. kerületben, a XXI. kerületben és a szomszédos XXII. kerületben már csak elvétve lehet találni néhány zöld hitelre alkalmas ingatlant.

NHP zöldhitelre alkalmas ingatlanok ármegoszlása Budapesten

Mivel a zöld hitelre alkalmas ingatlanok azok az új építésű ingatlanok, melyek legalább BB energetikai besorolásúak és évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás, vagy ház primer energiafogyasztása négyzetméterenként, ezért ezek az ingatlanok jellemzően drágább árfekvésűek.

Országos viszonylatban Budapest ingatlanpiacán a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak. 20-30 millió forint között nem is lehet kapni NHP zöldhitelre alkalmas ingatlant, de 30-40 millió közötti ársávban is csak az ilyen ingatlanok 2%-a található Budapesten.

A legtöbb zöldhitelre alkalmas ingatlant 50-60 millió forint közötti áron lehet megvenni a fővárosban (23%). Az ilyen ingatlanok 18%-a esik a 40-50 millió közötti ársávba, 15%-a érhető el 60-70 millió forint közötti áron.

A 70-80 millió és 80-90 millió közötti ársávban egyaránt 11%-a található az NHP zöldhitelre alkalmas otthonainak, míg 90-100 millió között is 6%-uk található. Az ilyen jó minőségű ingatlanoknak 14%-áért pedig 100 millió forintnál is többet kérnek az értékesítők, amik között elég sok több száz millióba kerül.

Budapesten a zöld hitelre alkalmas ingatlanok 91%-a lakás, míg a maradék 9% ház, vagyis ha valaki inkább családi házat szeretne vásárolni, az sokkal valószínűbb, hogy Pest megyében kell keresgéljen.