Nem is gondolnád, de te sem tudod milyen gyakran kell fürdeni, vagy hajat mosni!

A higiénia mindenki számára fontos, viszont csak kevesen tudják milyen gyakran érdemes fürdeni, vagy hajat mosni. Több nagy egyetem kutatói is foglalkoztak a témával, mi most összegezzük, az eredményeiket.

Milyen gyakran kell fürödni?

A gyakori fürdés főleg meleg vízzel többet árt mint használ. A bőr kiszárad tőle és irritálttá válhat, a jótékony baktériumok is eltűnnek, ami miatt a fertőzések könnyebben kialakulhatnak. Ezért nem kell minden nap fürödni, vagy zuhanyozni. Elegendő 2-3 naponta fürdeni, gyakrabban csak akkor szükséges, hogy ha fizikai aktivitást végzel, vagy nagyon meleg van. A mosakodás azonban nem ártalmas, tehát ha megizzadtál elegendő megmosakodnod.

A csecsemőket és a gyermekeket nem kell naponta megfüröszteni! A bőrüknek szükségük van a piszokra és a baktériumra, hogy a későbbiek folyamán ne alakuljon ki allergia, vagy ekcéma náluk.

Milyen gyakran kell hajat mosni?

Több dologtól függ: mennyire zsírosodik a hajad, milyen a fejbőröd állapota. A gyakori hajmosás azonban többet árt, mint használ. Furcsán hangzik, de minél gyakrabban mosod a hajad, hogy ne legyen zsíros, annál jobban kiszárad a fejbőröd és egyre zsírosabb lesz a hajad, mondják a bőrgyógyászok. Egyes orvosok szerint azonban az sem gond, ha naponta hajat mosunk.

A balzsam nem sampon, két hajmosás között is lehet használni, hogy táplálja a hajat. Ilyenkor csak be kell vizezni a hajat és a megszokott módon kell használni a balzsamot, de előtte nem kell hajat mosni.