Otthoni munkavégzés – az akadályok elkerülhetetlenek

otthoni munkavégzés

Az otthoni munkának minden bizonnyal megvannak a maga előnyei, de azért hátrányai is vannak. De ha állandóan megzavarnak például a gyerekek, a háziállatok hangjai és stb., így elég nehéz lesz nyugodt légkört kialakítani otthonunkban.

Az otthoni munkának minden bizonnyal megvannak a maga előnyei, de azért hátrányai is vannak. De ha állandóan megzavarnak például a gyerekek, a háziállatok hangjai és stb., így elég nehéz lesz nyugodt légkört kialakítani otthonunkban.

A Jooble-on különféle otthoni munkavégzéshez szükséges állásokat találhat az alábbi kulcsszavak segítségével, íme: állás Szekszárd.

“Ezen a héten többször is az autómban ülve dolgoztam a garázsban, azonban nem volt más választásom. Fel kellett vennem néhány podcastot, és ehhez teljes csendre volt szükségem. De mindkét gyermekem otthon volt, és féltem, hogy elrontják a felvételemet.”

Akárcsak a nemzetközi kapcsolatok szakértője, Robert Kelly, aki a dél-koreai elnök felelősségre vonásának igen komoly témájában adott élő interjút a BBC-nek, amikor két gyermeke félbeszakította a Skype-konferenciahívását.

Például Christine Bentonnak másfajta zavaró tényezőről kellett beszámolnia főnökének, Burson Marsteller – kommunikációs cég vezérigazgatójának.

Egyik nap egy Skype-konferenciahívás alatt, amelyet a vidéki házából vezetett, egy ló kezdett nyeríteni az iroda ablaka alatt. Bentonnak oda kellett fordítania a számítógépét, és meg kellett mutatnia kollégáinak Cocót, aki megpróbálta felkelteni gazdája figyelmét.

A Kelly professzort és gyermekeit bemutató videót több millióan nézték meg, és a közösségi médiában a legtöbb hozzászólás kedves volt.

Ezek a dolgok valójában nem okoznak problémát karrierünk során.

Manapság kevesen veszik zokon a hasonló eseteket, mint korábban. „A kollégák és az ügyfelek megértik, hogy ez az élet, ezért nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget ennek” – mondja Jill Jacinto, egy New York-i karrier-tanácsadó.

Az Eurofound és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által közösen végzett elemzés azonban azt mutatja, hogy a távmunkát végzők 41%-a panaszkodott stresszre. Míg az irodai dolgozók körében csak 25% mutatott rá stressztényezőre.

Mark Auser, az Anteris Consulting Group alapítója például mindig azt mondja az ügyfeleknek, hogy a gyerekei otthon tartózkodnak. Ha hirtelen mégis berohannának a szobába, az senkit sem fog meglepetésként érni.

A mai fiatalok ezt nem értik.

Mivel manapság a vállalatok gondoskodnak az új tehetségek megőrzéséről, jobban megértik a távmunka során felmerülő kihívásokat – mondja Chris Leighton, a Manpower Group tanácsadó cég ügyvezető igazgatója a Milwaukee-i Wisconsin-ból.

Például alkalmazkodnia kell a világ más részein élő kollégákkal való együttműködéshez is.

„A munkakapcsolatok hagyományos modellje változik” – teszi hozzá Chris Leighton.

“Természetesen nem mindenki türelmes az ilyen helyzetekben” – figyelmeztet Lynn Wu, a Pennsylvaniai Egyetem Wharton School of Business docense.

Wu asszony kutatásában azt támasztotta alá, hogy a gyermektelen fiatal alkalmazottak néha nehezen értik meg az ilyen helyzeteket, és ezeket a szakszerűtlenség jelének tekinthetik.

„A dolgozó szülők megértőbbek az ilyen esetekkel szemben, mint fiatal kollégáik – magyarázza a kutató. Akinek nincs gyereke, az néha úgy gondolja, hogy a gyereknevelés és a munka egyidejűleg összeegyeztethetetlen.”

Ezekből az egyszerű példákból is láthatjuk, hogy az otthon dolgozó szülők élete korántsem egyszerű és minden egyes nap egy kihívást tartogat számukra hogy megőrizzék a munkahely és család közötti kényes egyensúlyt.