Vaníliakrémes képviselőfánk pirított karamellás kalappal, hát kell ennél több?

A legfinomabb sütik egyike, csak úgy eteti magát… mi nagyon szeretjük. Igen kiadós sütemény. Egyszerű és nem kell hozzá sok minden.

Hozzávalók

  • 150 g vaj,
  • 1/4 liter víz,
  • 1/4 kg liszt,
  • 5 egész tojás,
  • vaníliakrém,
  • karamell.

Elkészítés

1/4 liter vizet felforralunk 150 g vajjal, majd ha forr, belekeverünk 1/4 kg lisztet, és addig kavarjuk, amíg az edénytől és a kanáltól elválik. Akkor elvesszük a tűzről, és néhány percig tovább kavarjuk, majd ha már kissé hűlni kezd, egyenként belekeverünk 5 egész tojást. Idomító zacskó és sima nyomócsö vagy két kávéskanál segítségével a jól megkent sütőpléhre dió nagyságú halmokat rakunk belőle, ügyelvén,arra, hogy a fánkoknak legyen helyük a növekedésre. A fánkokat a pléhen 1 teljes órán át pihentetjük, azután egyenletesen forró sütőben szép sárgára sütjük. A sütő ajtaját 15 percig semmi esetre sem szabad kinyitni. Ha a fánkok megsültek, még 5 percig a félig nyitott ajtajú sütőben hagyjuk. Ha kihűltek, felső egyharmad részüket levágjuk, és mind az alsó, mind a felső részüket kávéskanállal kikaparjuk. Az alsó részt vaníliakrémmel (lásd lentebb) töltjük meg, a felső részt előbb pirított karamellbe mártjuk, majd ha a karamell megfagyott, a krémmel töltött alsó részre idomító zacskóval 2 ujjnyi magasan cukrozott tejszínhabot nyomunk, és a tetejére ráhelyezzük a karamellbe mártott kupakot. Ha úgy könnyebb, a megtöltött fánkok tetejére csorgassuk rá a karamellt, így nem kell a kalapokat mártogatnunk.

Vaníliakrém 1

1 egész tojást, 5 tojássárgáját, 70 g cukrot és 20 g keményítőlisztet jól elkeverünk. Feleresztjük 250 ml (negyed liter) tejjel, amelybe negyed rúd vaníliát tettünk. Gőz fölé tett habüstben addig főzzük, amíg jól megsűrűsödik. Ekkor kivesszük belőle a vaníliát és hűlni tesszük. Ha kihűlt, elkeverjük 500 ml (fél liter) keményre vert tejszínhabbal és 3 lap feloldott zselatinnal.

Vaníliakrém 2

2 dl nyers tejet, 150 g cukrot, 6 tojássárgáját, 10 g keményítőlisztet és negyed rúd vaníliát jól összekeverünk. Habüstben gőz fölött habverővel sűrűre verjük, kihűlés után a vaníliát kivesszük belőle, majd apránként belekeverünk 200 g habosra kikavart vajat.

Vaníliakrém 3

5 tojássárgáját simára kavarunk 150 g cukorral. Belekeverünk 1 evőkanál keményítőlisztet és ízlés szerinti vaníliás cukrot. 2 dl nyers tejjel feleresztjük és gőz fölött habverővel addig verjük, amíg a kívánt sűrűséget eléri. Kihűlés közben belekeverjük az 5 tojásfehérje kemény habját.