13 dolog, amit azonnal el kell távolítanod a Facebook-ról!

A saját érdekedben…

A közösségi hálózatok régóta szerves részei az emberek életének. Ez talán nem is csoda, hiszen itt találhatunk hasznos információkat, híreket, szórakoztató témákat, könyveket, filmeket, zenéket és még sok egyebet, szóval mindent, ami segít felhőtlenné tenni a szabadidőt. A közösségi hálózatok emellett nagyszerű módjai annak, hogy naprakészek legyünk azzal kapcsolatban, ami a barátainkkal és munkatársainkkal történik, hogy megosszuk saját gondolatait, fényképeinket és eseményeinket.

Néha azonban túl messzire megyünk azzal kapcsolatban, hogy mit mondunk el az egész világnak magunkról és életünkről. Egyes, a közösségi hálózatokban megjelenő információk egyszerűen veszélyesek magunkra nézve, írja a Healthy Holistic Living.

Itt van tehát az a 13 dolog, amit mindenkinek érdemes mielőbb eltávolítania a Facebook-ról:

1. Családi állapot.

Nem érdemes világgá kürtölni, hogy „kapcsolatban állsz”. Amint újra „szabad” leszel, számos furcsa ember fog rád írogatni, akik csak erre a pillanatra vártak. Ezenkívül mindenki tudni fogja, hogy egyedül vagy otthon!

2. Fényképek a gyermekekről.

Természetesen a szülők nehezen tudnak ellenállni annak, hogy ne tegyenek közzé képeket a gyermekükről a Facebookon vagy az Instagramon, különösen akkor, ha azok valami vicceset csináltak. Napjainkban valószínűleg szinte minden gyermek úgy nő fel, hogy a saját online fotóalbummal rendelkezik. De soha nem tudhatjuk, hogy rajtunk kívül még ki látja mindezt!

A gyermekek képei pedofilok kezébe kerülhetnek, akik elrabolhatják őket. Semmilyen esetben se tégy közzé fotókat alulöltözött gyermekekről az interneten!

3. Az iskola, óvoda neve, elérhetőségei.

Az előző bekezdés folytatása: ne tájékoztassunk senkit arról, éppen hova jár a gyermekünk. A rosszindulatú felhasználók ezt az információt saját céljaikra használhatják.

4. Kényes fényképek magunkról.

A túl alulöltözött, illegális és kétes fotók vagy videók közzététele a közösségi hálózatokon akár a munkahelyünkbe is kerülhet. Még a törölt képek is károsak lehetnek, mert soha nem tudhatod, kinek sikerült menteni őket, mielőtt te törölted! A legjobb, ha ilyen témájú képeket, videókat egyáltalán nem töltesz fel az internetre.

5. „Barátok”, akik nem is barátok.

Egy oxfordi pszichológia professzor, Robin Dunbar úgy véli, hogy egy személy legfeljebb 150 tartós kapcsolatot képes fenntartani. 3375 Facebook felhasználó elemzése után Dunbar azt találta, hogy a Facebook-barátokból átlag 4,1 valóban megbízható barát, 13,6 pedig kifejezte együttérzését az „érzelmi válság” alatt.

Érdemes megszabadulni a felesleges ballaszttól, így a közösségi hálózati kommunikációnak sokkal több értelme van.

6. Pénzügyi, banki információk.

Ez elég nyilvánvalónak tűnik, de sokan mégis megfeledkeznek róla. Ha vásárolsz valamit a Facebookon keresztül, mindig töröld a kártyád adatait, ellenkező esetben az interneten el lesz mentve, és a hackerek hozzáférhetnek.

7. Telefonszám.

Legjobb esetben egy lelkes követőd fog hívni, de legrosszabb esetben egy rögeszmés megszállott, aki reggeltől estig zaklat.

8. Publikációk, melyekben megemlítik a nevedet.

Természetesen nem minden ilyen bejegyzést kell eltávolítani, de ez esetben is jobb az óvatosság! Ha egy fotón vagy kiadványban fel vagy tüntetve, azt sokkal több ember is láthatja, mint gondolnád, minden nagyban függ az adott felhasználó adatvédelmi beállításaitól. Távolítsd el a címkéket, ha a bejegyzés vagy a fotó negatív hatással lehet az életedre.

9. Születési dátum.

Ne tedd közzé a teljes születési dátumodat, és a hozzátartozóid születési dátumát sem. Ez veszélyeztetheti a pénzügyi biztonságodat. A teljes születési idő néha elég ahhoz, hogy ellopják a fiókodat, esetleg jelszót változtassanak.

10. A főnökünk…

Ez a műfaj klasszikusa. A Facebook olyan közösségi hálózat, amely nyugodt kommunikációt jelent. De ha a főnök felmegy az üzenő faladra, akkor bizony elolvashatja az összes bejegyzésed! Igen, igen, beleértve a munkával kapcsolatos panaszokat is.

Természetesen beállíthatjuk úgy az állapot-beállításokat úgy, hogy azok ne jelenjenek meg a főnöknek, de nem könnyebb eltávolítani őt az ismerősök közül?

11. A földrajzi helyzetünkkel kapcsolatos címkék.

Sokan megjelölik a helyet, amikor egy fényképet tesznek fel a Facebookra, pedig nem éri meg ezt tenni! Amikor világgá kürtölöd azt, hogy hol vagy éppen, mondjuk a repülőtéren vagy szabadságon, a lehetséges rablók is látják, hogy nem vagy otthon, és egy jó ideig nem is leszel…

12. Információk a szabadságról.

Nem kell mindenki tudomására hoznod, hogy nem leszel a városban, hiszen ennél könnyebben nem is segíthetnéd a rablók munkáját! Rendőrségi adatok szerint a bűnözők egyre inkább a közösségi hálózatokat használnak az áldozatok kiválasztására.

13. Fotó a repülőjegyről vagy a beszállókártyáról.

Ha egy repülőjegyről vagy beszállókártyáról teszel fel fényképet, akkor olyan információkat osztasz meg, amelyekkel könnyedén meg lehet változtatni vagy törölni a foglalást. Egyszerűen látogass el a légitársaság honlapjára, és írd be a nevedet és a foglalási kódot vagy a jegyed számát. Ezen adatok felhasználásával a visszaélők megváltoztathatják az ülőhelyedet, sőt akár törölhetik is a foglalásodat az adott járatra!

Ne feledd: a közösségi hálózatok megnyitják előtted a világot. Ezért használd felelősségteljesen!