16 nyelven beszélt! Íme, itt van a 10 szabálya azok számára, akik új nyelvet szeretnének megtanulni!

Érdemes lejegyzetelni őket!

Lomb Kató egy valóban kiemelkedő nő volt, végzettsége szerint vegyész, aki több nyelven is beszélt – írja a mindsetpszichologia.hu. Szinkrontolmácsként dolgozott, folyékonyan beszélt 8 nyelven, de mint fogalmazott, összesen tizenhat nyelvvel keresett pénzt.

Ezt a rengeteg idegen nyelvet Lomb akkoriban tanulta meg, amikor nem voltak speciális képzések, vagy lehetőség arra, hogy Skype-on keresztül az idegen nyelveket tudókkal beszélgessen.

Lomb a nyelvek többségét önállóan sajátította el. E célból tankönyveket és szépirodalmat használt a célnyelven.

Azok számára, akik egy idegen nyelvet akarnak elsajátítani, Lomb azt javasolja, hogy merüljenek el benne. Elmondása szerint párhuzamosan van szükség a nyelvtan elsajátítására, az eredeti szövegek olvasására, az állandó mondatok, szókapcsolatok memorizálására.

Itt van tehát a 10 legegyszerűbb, de nagyon hatékony szabály, melyeket Lomb Kató javasol az idegen nyelvet tanulni szándékozóknak:

1) Minden nap foglalkozz a nyelvtanulással! Tölts el legalább 10-15 percet új mondatok megtanulásával, illetve a már megtanultak ismétlésével. Az új információk a legjobban reggel maradnak meg.

2) Annak érdekében, hogy ne veszítsed el érdeklődésedet a nyelvtanulás iránt, a foglalkozásoknak változatosnak kell lenniük.

Ehhez helyesen tervezd meg tevékenységedet: például először egy kis nyelvtant tanulj, majd olvass egy kicsit, utána tarts egy rövid szünetet, végül tanulj meg új kifejezéseket.

3) Próbálj meg nem szavakat, hanem szókapcsolatokat megtanulni, azaz a szavakat szövegkörnyezetükben elsajátítani. Például a „strong wind” (am. erős szél) kifejezést. Amikor eszedbe jut a „wind” szó, azonnal eszedbe fog jutni a „strong” szó is.

4) Jegyezz meg egész mondatokat, és használd azokat a beszéded során, olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehetséges.

Például az angolnál maradva, felettébb gyakran használatosak az alábbi kifejezések:

  • How is it going? – Mi újság?
  • Until we meet again! – A legközelebbi találkozásig!
  • I’m so sorry! – Nagyon sajnálom!
  • I beg your pardon! – Szíves elnézését kérem!
  • It’s very kind of you! – Ez nagyon kedves az Ön részéről!
  • Thank you anyway! – Mindenesetre, nagyon szépen köszönöm Önnek!

5) A lényegét próbáld meg lefordítani annak, amit látsz, illetve hallasz, például szlogenek, párbeszédek, újságcikkek címei. Ez segíteni fogja az agy megtornáztatását és javítja a memóriát.

6) Memorizálj kis szövegeket és párbeszédeket. Azonban mindezek előtt legelőször győződj meg róla, hogy nincs benne hiba, sem stilisztikai, sem nyelvtani!

7) Tetszett egy kifejezés, vagy az idióma? Írd le és legközelebb használd egyes szám első személyben. Például: „I am only pulling your leg!” (Csak ugrattalak téged!).

8) Felkeltette az érdeklődésedet egy idegen nyelv? Akkor ostromold meg az erődöt a lehető legtöbb oldalról: nézz meg sorozatokat, olvass eredeti szépirodalmat és újságokat, beszélgess az adott nyelvet anyanyelvi szinten beszélőkkel az interneten stb.

9) Ne félj attól, hogy hibákat ejtesz! Sokkal rosszabb az, amikor hibázol, de azt nem javítja ki senki. Ezért mindig ellenőrizz le mindent: a kiejtést, helyesírást, stb. Jobb, ha kétszer ellenőrzöl le valamit, főleg, ha nem vagy biztos benne.

10) Ne légy kétségbe esve, emlékezz: teher alatt nő a pálma!

Higgy abban, hogy előbb vagy utóbb megtanulod az adott nyelvet! Minél többet tudsz, annál bátrabb leszel, és minél bátrabb leszel, annál többet tudsz, majd végül sikerül leküzdeni a nyelvi korlátokat.

Egy utolsó dolog a végére: egyszer, a 86 éves Kató találkozott Steve-vel, az 54 éves jövőbeli férjével, és ezt mondta neki:

„- Steve, te még annyira fiatal vagy! Oly sok év áll előtted, hogy nyelveket tanulj!”

Számodra melyik tipp volt a leghasznosabb? Milyen egyéb tippeket tudsz adni az idegen nyelvet tanulóknak?