17 ötlet, hogyan takaríthatod ki könnyedén a lakást! Én már nem használok vegyszereket…

A szódabikarbóna egy igazi kincs a házban, mert takarításnál megkönnyíti a dolgunkat, majdnem mindent lehet tisztítani vele és nem káros az egészségre sem.

Ma szeretnénk megismertetni veletek a szódabikarbóna felhasználásának 22 módját.
A szódabikarbóna alkalmazása a lakásunk tisztaságáért.

1. A kárpit

Keverjük el a szódabikarbónát meleg vízben, majd ezzel a keverékkel töröljük le a kárpitot, így könnyen megszabadulhatunk a pecsétektől és a kellemetlen szagoktól.

2. Teafőző

Talán a teafőző a legpiszkosabb belül, mert lerakódik benne a vízkő. A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a teafőző kitisztításának, ha megtöltjük vízzel, majd teszünk egy kanál szódabikarbónát bele és felfőzzük. Ezután kimossuk a teafőzőt és ismét ragyog.

3. Zsíros lerakódások az edényeken

Keverjünk össze egy kevés mosogatószert, szódabikarbónával majd ezzel a pasztával tisztítsuk meg az edényeket. A zsíros lerakódások könnyen eltűnnek.

4. Ezüst ékszerek és evőeszközök

Ha az ezüst ékszerek már nem csillognak ,akkor tegyünk egy tál aljára egy darab alufóliát, majd öntsünk bele 60 g szódabikarbónát és meleg vizet. Tegyük bele az ékszereket. Néhány perc múlva már látni fogjuk, hogy az ékszereink egyre tisztábbak lesznek, 15 perc múlva újra ragyogni fognak.

5. A cipők

Szódabikarbónával eltávolíthatjuk a kellemetlen szagokat a cipőkből. Egy kevés szódabikarbónát öntsünk a cipőbe, majd hagyjuk így 1 órán át, hogy kifejtse a hatását.

6. Műanyagdobozok

Ezek a dobozok nagyon hamar összepiszkolódnak, öntsünk szódabikarbónát egy mosogatószivacsra, majd ezzel mossuk át őket.

7. A hűtőszekrény

A hűtőben lévő szagok eltávolításához is használjunk szódabikarbónát. Mossuk ki a hűtőt szódabikarbónás vízzel. Tegyünk egy kisebb edénybe szódabikarbónát, hagyjuk a hűtőben, így a szagok eltűnnek.

8 Konyhai felületek

Majdnem minden konyhai felületet tisztíthatunk szódabikarbónával. Készítsünk egy pasztát szódabikarbónából és vízből, majd ezzel tisztítsuk meg a a konyhapultot, a mikrohullámú sütőt, a tűzhelyet és a többi konyhai felszerelést.

9. Mosogatószivacs

Néhány napos használat után a mosogatószivacs minden szagot és piszkot magába szív. Tegyünk meleg vízbe szódabikarbónát, majd ebbe áztassuk be a mosogatószivacsot. A szivacsot ne használjuk hosszú ideig, két három hetente cseréljük ki.

10. A háziállataink fekvőhelye

Nagyon könnyen kitisztíthatjuk, szórjunk rá szódabikarbónát, majd hagyjuk rajta állni 15 percig, ezután pedig porszívózzuk fel.

11. A szemeteskosárból áradó kellemetlen szag

Tegyünk egy kanál szódabikarbónát a szemeteszsákba vagy alá, minden kellemetlen szagot semlegesíteni fog.

12. Mosogatókagyló

Ha kellemetlen szagot érzünk a mosogatónál, akkor az a csövekből jön fel. Öntsünk egy fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk egy fél pohár ecetet is utána. Várjunk 5 percet, majd engedjük meg a forró vizet.

13. Régi játékok

Töröljük át a régi játékokat szódabikarbónás vízzel.

14. A falakon található rajzok

Ha a gyerekek összefirkálták a falat, akkor tüntessük el a falfirkákat nedves, szódabikarbónás szivaccsal.

15. A fürdőszobai penész

A penész eltüntetéséhez szükségünk lesz vízre, szódabikarbónára és mosószerre.
Egy pohár forró vízhez keverjünk hozzá néhány kanál szódabikarbónát és egy kanál mosószert, majd egy régi fogkefét mártsunk bele ebbe a keverékbe és mossuk át az egész falat.

16. A ruhák

Ha teszünk mindegyik mosáshoz egy kevés szódabikarbónát, akkor a ruhák szebbek lesznek. A szódabikarbóna segít a víz keménységét is egyensúlyban tartani, védelmet nyújt a mosógépnek.

17. A szőnyegek

A szódabikarbóna használatával a szőnyegeket gyorsan és könnyen kitisztíthatjuk. Szórjunk a szőnyegre szódabikarbónát, majd porszívózzunk fel. Minden kellemetlen szag el fog tűnni.