18 háztartási tárgy, melyekről sosem hitted volna, hogy van szavatossági idejük!

Semmi sem tart örökké és most nem a legutóbbi kapcsolatodról beszélünk! Következnek azok a fogyasztási cikkek, amiket nap mint nap használunk és legtöbbször bele sem gondolunk, hogy nem az örökkévalóságnak tervezték őket, mint a törölközők, cipők, autós ülések és sok más tárgy körülöttünk.

Hálószoba

Párnák

Élettartam: 2-3 év

Gondolj csak bele, minden éjszaka velük alszol. Húzod-vonod, gyűrögeted, amíg kényelmesen el nem helyezkedsz rajtuk. A természetes elhasználódás miatt a párna elveszíti az alakját, nem támasztja már a nyakat és fájdalmat okoz. Nem mellesleg a házi poratkáknak is kitűnő otthont ad.

Papucs

Élettartam: 6 hónap

A legkényelmesebb viselet, mikor fáradtan hazaérünk és ledobjuk az utcai cipőt. Sajnos azonban nagyon jó táptalajt adnak a gombás fertőzésnek. Ezért amilyen gyakran csak lehetséges, mossuk, tisztítsuk a papucsunkat, akár kézzel, akár mosógépben.

Fürdőszoba

Szivacs

Élettartam: 2 hét

Fürdőrózsa

Élettartam: 6 hónap

Ezek tisztálkodáshoz használt eszközök penészednek és gombás fertőzést is okozhatnak. Soha ne használjuk túl sokáig őket! A természetes és szintetikus anyagból készült fürdőrózsákat főzzük forró vízben, hogy a kórokozók elpusztuljanak.

Törölköző

Élettartam: 1-3 év

Minden használat után a mosógépbe, majd a szárítóba teszed a törülközőidet? Sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen felakasztod őket megszáradni. A baktériumok pedig közben élnek és virulnak! Hiába mossuk rendszeresen, ha utána nedvesen kilógatjuk őket, a probléma nem fog megoldódni.

Fogkefe

Élettartam: 3 hónap

Amikor a fogkefe sörtéi kezdenek elkopni, mindannyian újat veszünk. Azonban nemcsak ilyenkor érdemes lecserélni a fogkeféket, hanem minden megfázás és influenza után, hogy a kórokozók ne jussanak be újra a szervezetünkbe.

Szépítkezés

Hajkefe

Élettartam: 1 év

A hajkeféket hetente egyszer alaposan ki kell tisztítani és évente le kell cserélni őket. Ha természetes sörtéjű kefét használsz, még sűrűbben, 7-10 havonta érdemes újat vásárolni.

Parfüm, eau de toilette

Élettartam: 1-3 év

Az esszenciális olajokkal készült parfümök felbontatlanul 3 évig is elállnak, felbontva pedig általában 2 év a szavatossági idejük. Az eau de toilette zárt állapotban 4 évig, felnyitva 2 évig maradnak használhatók.

Gyerekholmik

Cumi

Élettartam: 2-5 hét

A latex cumikat állapotuktól függetlenül sűrűn kell cserélni. A latex könnyen betörik, a repedésekben pedig elszaporodnak a baktériumok.

Autós gyerekülés

Élettartam: 6-10 év

A műanyag és a hab is elkopik, elhasználódik az idők során. Az ülés veszít formájából és már nem nyújt védelmet a gyermeknek. Ezért jobb új ülést vásárolni használt helyett.

Gardrób

Melltartó

Élettartam: 1-2 év

A szörnyű igazság az, hogy a kedvenc melltartóinkat sem hordhatjuk örökké. Idővel elveszítik formájukat, rugalmasságukat, túl kicsinek vagy túl nagynak érezzük őket, egy az egyben kényelmetlenné válnak. Általában 1-2 évente újra kell cserélni őket.

Futócipő

Élettartam: 1 év

Még ha nem is vagy maratoni futó, ha a cipődben már van 400-500 km, a párnázata elkezd deformálódni. Ez pedig felesleges stressznek teszi ki az ízületeket, nincs tehát más járható út, mint a csere.

Konyha

Fűszerek

Élettartam: 1-3 év

Ha sokáig tároljuk őket, a fűszerek veszítenek illatukból és ízükből is. Különösen igaz ez az őrölt fűszerekre, melyeket 6 hónapnál tovább nem tarthatunk el. Ha találsz egy nagy üveg szerecsendiót, amit sosem használsz, szabadulj meg tőle!

Liszt

Élettartam: 6-12 hónap

A liszteket általában 6 hónapig tarthatjuk el, de a kitűnő minőségűek egy évig is elállnak a polcon.

Kamra

Tűzoltó készülék

Élettartam: 15 év

Ha bármilyen sérülést fedezel fel a tűzoltó készüléken, pl. repedéseket a tömlőn, mielőbb gondoskodj a cseréről!

Elosztók

Élettartam: 1-2 év

Nélkülözhetetlen részei a háztartásnak, biztosítják a kenyérpirító, a vízforraló, a telefon, a hajszárító, a laptop és minden más elektronikai holmi működését, melyek nélkül az életünk elképzelhetetlen. Azonban nekik is megvan a maguk élettartama. Ha túllépik kapacitásaikat, komoly problémákat okozhatnak.

Fertőtlenítőszerek

Élettartam: 3 hónap

3 hónap után ezek a termékek kezdik elveszíteni hatékonyságukat.

Szúnyogirtó

Élettartam: 2 év

Ha évente csak egyszer, nyaralás alkalmával veszed elő a szúnyogriasztót, a vásárlás utáni 3-4. évben ezt már ne tedd meg! Két év után ugyanis a rovarriasztó használhatatlanná válik.