3 házias rakott burgonya, tele minden jóval!

Kolbásszal, sonkával, tojással szereted? Mi minden variációt imádunk! Jó sok tejföllel a tetején valami bámulatos! Ha rakott burgonyát készítek, levesre nincs is szükség, mert mindenki ebből akar belakni! :)

Rakott burgonya

Másfél kg burgonyát a kuktában, héjában megfőzünk (forrástól számított negyedórán át), melegen meghámozzuk, karikára vágjuk — a szeleteknek nem kell túlságosan vékonyaknak lenniük —, egy sort lerakunk belőle egy kizsírozott tepsi vagy tűzálló tál aljára. Amíg a burgonya fő, 6 tojást is keményre főzünk, meghámozzuk és fölszeleteljük. Az egy sor burgonyára egy sor karikára vágott kemény tojás, majd ismét burgonya következik. A sorokat kissé megsózzuk, és a végén bőségesen meglocsoljuk olvasztott zsírral vagy olajjal (készíthetjük vajjal is) és végül 2 dl tejföllel. A sütőben rózsaszínűre sütjük. Készíthetjük a rakott burgonyát füstölt kolbásszal is. 15 dkg füstölt kolbászt karikára vágunk, és minden tojásos sorra egy kolbászos sort rakunk. (Ha gyorsan akarunk elkészülni a rakott burgonyával, előző este is megfőzhetjük, fölszeletelhetjük. Így csak le kell rakni, és ki kell sütni. A zsíros, tejfölös, sütőben sült burgonya teljesen felfrissül. Nem kell attól félnünk, hogy másnapos íze lesz.)

Rakott burgonya sonkával

Másfél kg burgonyát héjában megfőzünk, lehámozzuk és felszeleteljük. Egy nagy vöröshagymát karikára vágunk, és egy sor hagymát lerakunk a kizsírozott tűzálló tál alján. A hagyma után egy sor karikára szelt burgonya, majd egy sor fölszeletelt kötözött sonka (25 dkg-ot használunk fel hozzá) következik. A sorokat megsózzuk, a sonkát kivéve, és így folytatjuk hagymával, burgonyával, sonkával, míg a tál megtelik. A tetejére olvasztott zsírt és 2 dl tejfölt locsolunk, majd a sütőben rózsaszínűre sütjük.

Francia rakott burgonya sajtkrémmel

Másfél kg burgonyát héjában, kuktában megfőzünk, majd meghámozzuk, karikára vágjuk, és kivajazott tűzálló tálba egy sort lerakunk belőle. Amíg a burgonya fő, 4 dkg vajból, két evőkanál lisztből, 2 dl tejből besamelt készítünk, megsózzuk, és amikor a liszt és a tej már besűrűsödött, 10 dkg reszelt sajttal meghintve felfőzzük. A sajtkrémet csaknem kihűtjük, és összekeverjük 3 tojássárgájával. Ezzel a krémmel locsoljuk meg a burgonyasorokat, addig ismételve, amíg a készlet tart. Amikor a tűzálló tál megtelt, a tetejét vajdarabkákkal szórjuk meg, majd beborítjuk a 3 tojás keményre vert habjával, és meghintjük finomra metélt zöldpetrezselyemmel. A sütőbe rakjuk, és rózsaszínűre sütjük.