5 érdekesség, amit nem tudsz a parfümökről

parfümök

Egy finom illat a megjelenésünk szerves részét képezi, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy jó benyomást tegyünk másokra. Nap mint nap viseljük a kedvenc parfümjeinket, sokan viszont nem is tudják, hogy milyen sok érdekesség fűződik ezen illatszerekhez. Te tudod például, hogy melyik volt a legelső parfüm és kik használták? Többek között most erre is fény derül.

1. Mit jelent a szó, hogy parfüm? 

A szó a latin eredetű „per fumum” kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy a „füstön keresztül”. Elsőre talán furcsának véled a szó jelentését. Ahhoz, hogy megértsd, miért is nevezték így annak idején a parfümöket, vissza kell mennünk az időben. A finom illatot árasztó olajok és fagyanták már az ókori emberek figyelmét sem kerülték el. A rómaiak rózsa- és jázminolajat csepegtettek a szökőkutakba, az arabok pedig fagyantákat és tömjéneket égettek.  

2. Melyik volt az első parfüm és kik használták? 

Sajnos a világ legelső parfümjének kilétét homály fedi, azt viszont tudjuk, hogy egy Tapputi nevű hölgy volt az első parfümkészítő. Ő a babiloniai Mezopotámiában élt, valamikor időszámításunk előtt 1200-ban, és különböző illatanyagok vegyítésével kísérletezett. Ezzel lefektette a modern parfümkészítés alapjait. A legelső gyár, ahol illatos olajokat készítettek kb. 4000 éve jött létre. Nem sokkal később az egyiptomiak találták fel azokat a kis üvegtartályokat, amikben tárolni lehetett a parfümöket.  

3. Miért változik meg idővel a parfümök illata? 

Amikor befújod magad a kedvenc illatoddal nagyon intenzíven érzed az aromáját, napközben viszont elkezd gyengülni. Ez nem azért van, mert bóvli parfümöt vettél. Minden parfüm három „részből” tevődik össze. A fejjegyek 5-30 percig érezhetők csak. A szívjegyek órákon keresztül érződnek, ezek alapján kerül besorolásra a parfüm. Az alapjegyek pedig akár 24 órán keresztül is rajtunk maradnak.  

4. Mi a különbség a Eau de Parfum és a Parfüm között? 

Amikor a parfümök között keresgélsz, többféle kifejezéssel is találkozhatsz. A megnevezés mindig az illatban található tiszta parfümolaj koncentrációját jelöli. Az Eau de Toilette (EDT) például csak 10%-os tiszta olajat tartalmaz, az Eau de Parfum-ben 15%-os ez a koncentráció. A legmagasabb aránnyal a Parfümként elnevezett termékek rendelkeznek, ezekben 20%-os a koncentráció.  

5. Miért más a parfümök illata a bőrünkön? 

A bőrünk PH-értéke befolyásolja a magunkra fújt parfüm illatát. Az életmódunk, sőt, akár az aktuális lelki állapotunk miatt is megváltozhatnak a bőrünk által kibocsátott illatanyagok. Ezek szintén módosíthatják a parfümök illatát.