A 7 legnagyobb hiba, amit a legtöbb szülő elkövet akarata ellenére!

A szülők sok esetben akaratlanul követnek el hibákat a gyereknevelésben. Ma megismertetjük veletek azt a 7 hibát, amelyeket a szülők követnek el, Tim Elmort számtalan gyereknevelési könyv írója szerint.

1. A szülők nem engedik a gyerekeknek, hogy veszélyes helyzetekbe kerüljenek

A mai világban a veszély szinte mindenütt leselkedik ránk, de mivel a szülők szeretnék megvédeni a gyerekeiket, mindent elkövetnek azért, hogy megvédjék őket. Tulajdonképen ez a szülők feladata, de ha túlzásokba esnek akkor az a gyerek kárára lesz. Európai pszichológusok véleménye szerint azoknak a gyerekeknek akiknek megtiltották, hogy szaladjanak vagy megüssék a térdüket, mindig védve voltak a veszélytől, ahogy felnőnek nagyobb eséllyel lesznek különböző fóbiáik. A gyerekek el kell essenek, meg kell tapasztalják, ez normális dolog. A serdülők meg kell ismerjék az első szerelmet és az elválás fájdalmát, mert ez szükséges egy komoly kapcsolathoz. Amikor a szülők túlságosan megvédik a gyereküket a veszélyektől akkor ez arroganciához vezet a gyerek részéről és emellett még nem is fogja eléggé tisztelni magát.

2. A szülők túl gyorsan segítenek

A mostani fiataloknak nincs annyi kitartásuk mint a 30 évvel ez előtti gyerekeknek, ez azért van mert a szülők túl gyorsan a segítségükre sietnek és megoldják helyettük a problémákat. Így a gyerek nem tanulja meg azt, hogyan kell egyedül döntenie, hogyan találjon kiutat az adott helyzetből. Megszokja azt, hogy a szülők mindig segítenek neki, de a valós életben ez nem így működik ezért ezek a gyerekek nehezen nőnek fel.

3. A szülők túlságosan csodálják a gyermekeiket

Sok szülő állandóan dicséri a gyermekét, mindig azt mondják a gyereknek, hogy ő a legszebb és a legintelligensebb, mert úgy gondolják, hogy így a gyereknek több önbizalma lesz. Sok esetben viszont ennek vannak negatív hatásai. Amikor egy szülő mindig dicséri a gyerekét és szemet huny a rossz viselkedése fölött akkor becsapja a gyereket. Ezek a gyerekek nincsenek megtanítva arra, hogy túllépjenek a hibáikon.

4. A hibáztatás érzése meggátolja a szülőket a helyes nevelésben

A gyerekek hamar elfelejtik a haragot, ne félj nemet mondani a gyerekednek mert így tanul meg azért harcolni ami igazán fontos a számára. Nem arra kell tanítani a gyereket, hogy ajándékot várjon minden jó osztályzat után, mert így nem fogja tudni azt, hogy mi a feltétel nélküli szeretet és a belső motiváció.

5. A szülők nem osszák meg a hibáikat a gyerekekkel

Mondd el a gyerekednek azt, hogy te milyen hibákat követtél el amikor annyi idős voltál mint ő. A gyerek fel kell legyen készülve mentálisan a kudarcra és az általa hozott döntések következményeire. Mondd el inkább azt neki, hogy te mit éreztél amikor egy olyan helyzetbe kerültél és mit tanultál belőle.

6. A  szülők összekeverik az intelligenciát és az okosságot a felnőttkorral

A szülők elég gyakran összekeverik az intelligenciát és az okosságot a felnőttkorral, mert azt hiszik, hogy egy intelligens gyerek már fel van készülve az életre, de ez nem minden esetben van így. Ha egy gyereknek vannak különleges tehetségei az még nem azt jelenti, hogy felnőtt.

7. A szülők nem mutatnak példát

A szülők példát kellene mutassanak a gyereknek arról az életről amilyet neki szeretnének. Tanítsd meg őt arra, hogy felelősséget vállaljon a szavaiért, mutass példát neki. Figyeld a tetteidet mert a gyereked követ téged. Ne hazudj, mert ő észreveszi a legcsekélyebb füllentést is. Ha nem fogsz csúnyán viselkedni akkor a gyereked is a jó viselkedést fogja választani.