A Bükk csodája, Lillafüred

Miskolctól csupán 10 km-re található Lillafüred, Északkelet-Magyarország gyöngyszeme. A Garadna-völgyben a két patak találkozásánál létrejött kisebb természetes tavat 1813-ban visszaduzzasztották egy völgyzáró gát segítségével, hogy ily módon biztosítsák a vashámorok (vízzel hajtott pörölyök) működéséhez szükséges vízmennyiséget.

Az 1890-es évek elején Gróf Bethlen András azt határozta el, hogy kormányüdülőt építtet a Hámori-tó közelébe. Bethlen unokahúgáról Vay Erzsébetről nevezték el a települést, akinek Lilla volt a beceneve (Lilla, Vay Elemér Borsod Vármegye akkori főispánjának testvére volt.)

Miután 1920-ban Horthy Miklós, Gróf Bethlen Istvánt nevezte ki miniszterelnöknek, a kormányfő a Népszövetség támogatásával felépítette a Palotaszállót. 1926-1930 között Pávai-Vajna Ferenc geológus meleg vizet kutatott a területen, de a fúrás félbemaradt 734.5 méter mélyen. Ma ezen a helyen emlékmű áll. Az építést napjainkig számos nagy idegenforgalmi fejlesztés követte. A Szinva kezdetben a Hámori-tóba torkollott. A Palotaszálló építésekor alakították ki a lillafüredi vízesést, ami ma Magyarország legmagasabb vízesése.

A Hámori-tó partján a rendszerváltás előtt, egy Sziklának nevezett rejtélyes katonai objektum is működött. A későbbiekben diszkó üzemelt itt, később turistaszállás lett, napjainkban kihasználatlan. Az állomásépületben valaha postahivatal is volt. Lillafüred Hámorhoz tartozott egészen 1950-ig, ekkor Miskolchoz csatolták a községet.

Sokan hazánk legszebb üdülőhelyének tartják Lillafüredet. Csendes vidék, melyet minden oldalról zöld növényzet ölel körül. Itt található a Hámori-tó, a 3 csillagos Palotaszálló, egy állatkert, több vízesés, két barlang, és rengeteg erdős terület is. Ez a terület ideális célpont az üdülni vágyók, és a nászutasok számára is, ugyanis a közelben lévő barlangok egyik helyi szolgáltatása az esküvőszervezés.

Lássuk, mit érdemes feltétlenül megnéznünk, ha Lillafüreden járunk:

A Palotaszálló

Lillafüred szívében találjuk a Palotaszállót, ami egy impozáns, igen látványos, nagy méretű épület. A 100 szobás, gyönyörű bútorokkal berendezett szobákból csodálatos kilátás nyílik a környékbeli hegyekre és a Hámori-tóra. A vendégeket egy wellness központ is várja. A tavon kívül a szállót egy hatalmas park, és egy függőkert is körülveszi.

A környékbeli erdők és hegyek

Ameddig a szem ellát, Lillafüredet mindenfelé természetes források, hegyek, és dús erdők veszik körül. Kristálytiszta a víz és a levegő. A helyi állatvilág kifejezetten gazdag. A környék ezen jellegzetességei rendkívül kellemes, és pihentető időtöltést tesznek lehetővé.

A Hámori-tó

A Hámori-tó mesterséges úton jött létre, úgy, hogy a tíz hektáron elterülő, másfél kilométer hosszú víztestet a Garadna-forrás eltorlaszolásával hozták létre. Hosszúkás alakja a forrás útvonalán halad. A tó egyik oldalán egy út található, amely kocogásra, futásra, és sétálásra is alkalmas. A felszínen lehetőség van vízibiciklizésre és csónakázásra. A tó vize hideg, és elég mély, így úszásra nem feltétlenül megfelelő, télen azonban kiváló terep korcsolyázásra. A tó a horgászok körében is népszerű pisztránglelőhely. Mindent egybevéve a Hámori-tavat az ország egyik legszebb tavaként tartják számon.

Szent István barlang

A Palotaszállótól mintegy ötszáz méterre a főút mentén található a Szent István barlang, amit 1913 körül fedeztek fel. Állítólag egy kutya beleesett, és nem tudott kimászni belőle. Vonyítására figyeltek fel, így sikerült kimenteni, ekkor fedezték fel a barlangot. A helyet emiatt Kutyabarlang és Kutyalyuk néven is ismerik. A Szent István barlang a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. A nyilvánosság előtt 1931-ben nyitotta meg a kapuit, fokozottan védett terület.

Hossza 1470 méter – ebből 170 méter látogatható. – Számos cseppkőkristály és érdekes képződmény látható benne, a látogatható rész biztonságosan van kialakítva a látogatók számára. Korlátok, kiépített útvonalak, megfelelő világítás, és lépcsők vigyáznak a vendégek épségére. A Szent István barlang egész évben várja az érdeklődőket. Óránként indulnak vezetett túrák, melyeken egyszerre maximum tizen vehetnek részt. 11 és 14 órakor a vendéglétszámtól függetlenül is indítanak egy-egy túrát. Érdemes nyáron is felöltözni, hiszen a barlang átlaghőmérséklete mindössze 15 celsius fok. A túra hossza kb. fél óra.

Anna barlang

Akárcsak a Szent István barlang, az Anna barlang is fokozottan védett, és a Bükki Nemzeti Park része. Az Anna barlang a Szinva vízesés mellett, a Palotaszálló melletti kertben található. 568 méter hosszú, melyből kb. 200 méter látogatható.

Erdei kisvasút

A vasút útvonala egy 11 km-es és egy 14 km-es szakaszból áll. A főútvonal járata Miskolctól Garadnáig közlekedik, miközben áthalad Lillafüreden is. Lillafüreden az Állami Erdei Vasút épületében, a felső szinten régiségkiállítás tekinthető meg. Többféle jellegzetes helyi ásványt, valamint néhány ősi használati tárgyat láthatunk itt. Ezek a környékbeli barlangokból származnak, és néhányat akár kézbe is foghatnak az idelátogatók.

Programlehetőségek a közelben

Lillafüredre érkezve számos látványosság van a közelben, amit érdemes meglátogatni. Ilyen például Szilvásvárad, Eger, Miskolc, a Miskolci Állatkert, a Miskolctapolcai Barlangfürdő, a Bükki Üveghuták Ipartörténeti Múzeuma, és még számtalan érdekesség várja a látogatókat Magyarország ezen területén.

Fotó: wikipedia