A szülők sokszor helytelenül nevelik a lánygyermeküket! Egy anya nem a lánya barátnője…

Sok szülő a megrögzött sztereotípia szerint neveli a lánygyermeket, miszerint egy lány aranyos, kedves, házias és szófogadó kell legyen, mert így lesz belőle majd a későbbiekben jó feleség.

A mai modern világban már nem egészen így működnek a dolgok, hiszen a férj és feleség egyenlő partnerként éli az életét, a nő pedig még asztronauta is lehet, ha azt szeretné, ezért a szülőknek is változtatniuk kellene a nevelési módszereken.

Ma megismertetjük veletek azt a 6 hibát, amit elkövetnek a szülők a lánygyermek nevelésében.

1. Az anya barátnőként kezeli a lányát

Egyrészt jó dolog, mert így a lány jobban bízik az édesanyjában és elmeséli a dolgait neki anélkül, hogy az anyja faggatná őt. Másrészt pedig nem jó mert, ha az anya is elmondja a problémáit a lányának és tőle kér tanácsot, akkor a lány nem fogja azt érezni, hogy az anyja védelmezi őt. Ezért el fogja titkolni az érzéseit, hogy ne zavarja ezzel az amúgy is feszült édesanyját. Mit kell tegyen az anya? Az anya – lánya közötti baráti kapcsolat akkor jó, ha a lány érzéseire van építve és nem az anyáéra.

2. A szülők úgy nevelik a lánygyermeket, mint egy fiút

Sok esetben előfordul, hogy a szülők fiúgyermeket szerettek volna, de közben lány gyermekkel áldotta meg őket a sors, ilyenkor van olyan anya aki fiús öltözetbe járatja a lányát és fiús sportok felé tereli az érdeklődését. Közben pedig a kislányt a babák, az ékszerek és a művészet érdekli. Az apa elviheti a lányát horgászni, vadászni, de a túlzott izgalom és a sírás nem megengedett a gyereknek. Mit kell tegyen a szülő? Támogassa őt a fejlődésben, ne tiltsa meg azt, hogy olyan játékokkal játsszon amit szeret.

3. Egy lány nem viselkedik így

Ilyenkor a szülők próbálják a lányra ráerőszakolni a megszokott nevelési szokásokat. Mit kell tenni? Ha meg akarod változtatni a viselkedését, akkor egy személyiséget kell, hogy láss benne. Próbáld a dolgokat más módon a tudtára adni, pl. ne azt mondd neki, hogy rendetlen vagy, hanem mondd azt, hogy megharagszom, ha újra nekem kell rendet raknom.

4. A szülők azt kérik, hogy a lány csendes és szófogadó legyen

A szülők számára nagy öröm egy ilyen gyerek, mindig azt csinálja amit mondanak neki, csendes, nyugodt, soha nem mondja el az érzéseit. De hová is vezet mindez: a lány soha nem fogja megtanulni azt, hogy meghúzza a saját határait, fizikailag és lelkileg is rosszul fogja érezni magát ahelyett, hogy megoldaná a problémákat. Mit kell tenni? Figyeld azt, hogy mit szeretne a gyerek és ne értékeld le a vágyait. Tanítsd meg arra, hogy kiálljon saját magáért.

5. A lány úgy van tanítva, hogy csak saját magára számíthat

Amikor a szülők azt tanácsolják a lányuknak, hogy csak saját magára számíthat, akkor egy belső harc alapjait rakják le, mert felnőttkorában nem fog bízni az emberekben és nem lesz képes csapatban dolgozni. Amikor pedig családja lesz, akkor nagyon nehezen fog megbízni a férjében. Mit kell tenni? Mondd el a lányodnak azt, hogy a te segítségedre és támogatásodra mindig számíthat. Mond el neki, hogy olyan férjet válasszon, aki mellette áll.

6. A lányok érzékenyebbek mint a fiúk

Egy lány fázósabb, több dolog zavarja őket. Lehet, hogy a szülők nem értik, hogy a lányuk fázik, vagy az új pulóver szúrós, mert ők ritkábban találkoznak ilyen problémával. Mit kell tenni? Nagyon fontos, hogy meghallgasd azt amit a lányod mond, az érzéseiről és ne értékeld le azokat. 

A lánygyermekek csodálatosak, ha egy ilyen kis tündérrel áldott meg a sors, vigyázz rá nagyon, mert a nevelésed nagy hatással lesz rá!