Kaptam kb 25 liter házi tejet, 4kg túró lett a végeredmény – Nincs is ennél jobb!

Egy este ruhába tesszük, és reggelre már falatozni lehet a friss tejterméket. Így készül a házi túró:

Hozzávalók

  • friss házi tej (a tartós vagy bolti tej nem jó).

Elkészítés

Igazából a hozzávaló a tej (lehetőleg házi tehéntej) amit egy edénybe lefedve állni hagyom, hogy megaludjon (aludttejet készítünk belőle, amely folyamatot akár meggyorsíthatjuk úgy, hogy literenként 1-1 kanál tejfölt és joghurtot teszünk bele), ezt a folyamatot célszerű meleg helyen elvégezni, aztán közepes erősségű hőmérsékleten óvatos kevergetés mellett (ne hogy nagyon összetörjön) hevítem, melegítem addig míg elbírja az ujjunk a hőt, ez szerintem kb 45 fok (fontos, hogy NE forró legyen).

Majd hagyom teljesen kihűlni (fontos hogy hideg legyen), azután sűrű áttetsző textilt (konyharuha vagy pelenka a legjobb) terítek pl egy másik fazékra, ezen keresztül leszűrőm, végezetül kiemelem és felakasztottam az összekötött textilt. Hagyom, hogy a savó kicsurogjon (nyomkodni tilos, elvégzi magától). Ez kb 10-12 óra ekkor lágy a túró, ha szárazabban szeretjük tovább is csepegtethetjük.

Ha szükségesnek látjuk, tejszínnel, azaz a friss tej fölével gyengíthetjük, hogy a kész túró krémes állagú legyen. Fél kiló túró készítéséhez kb. 3 liter tejre van szükség.

Székely Andrásné receptje!