Mióta ezt a 10 szabályt betartom, az orchideáim gyönyörű virágokkal lepnek meg!

Az orchidea jól mutat minden szobában, csak kissé igényes, ezért nem mindegy, hogyan gondozzuk.

Ma szeretnénk megismertetni veletek 10 olyan szabályt az orchidea gondozásával kapcsolatosan amelyeket, ha betartunk akkor egész évben gyönyörködhetünk az orchidea virágaiban.

1. Állapítsuk meg az orchidea korát

Ha a növény nincs még 1 éves, akkor nem fog virágozni, ezt a levelek száma alapján tudjuk megállapítani. Egy több éves orchideának 5-8 levele van. A korai virágzás veszélyes az orchidea számára, mert ez megterhelő a növénynek, akár el is pusztulhat.

2. Ellenőrizzük a gyökereket

Az orchidea gyökereinek szüksége van sok fényre, ezért ültessük átlátszó cserépbe.

3. Ne mozgassuk gyakran a cserepeket

A helyváltoztatás a növényt megviseli, ezért ne tegyük egyik helyről a másikra a cserepeket.

4. Elegendő fény

Az orchideának szüksége van fényre, ezért ne tegyük árnyékos helyre. Minél több fényhez jut, annál szebb és egészségesebb lesz. Ha nem tudjuk olyan helyre tenni, ahol elég fényhez jut, akkor vásároljunk erre a célra megfelelő lámpát, amivel biztosíthatjuk a fényforrást.

5. Öntözés

Csak akkor locsoljuk az orchideát, amikor a földje száraz, így a gyökerei nem fognak megpenészedni. Ez a szabály érvényes bármelyik fajta orchideára. A virágzás előtti időszakban több vízre van szüksége.

6. Megfelelő hőmérséklet

Az orchidea nem szereti a nagy hőmérséklet változást. Nagyon fontos, hogy az a helyiség, amelyben az orchidea található jól ki legyen szellőztetve, de arra vigyázzunk, hogy ne legyen huzat, mert azt a növény nem szereti.

7. Megfelelő orchideaföld

Olyan orchideaföldet válasszunk, amely foszforban és káliumban gazdag, mert ez hozzásegíti a növényt a bő és egészséges virágzáshoz.

8. Ellenőrizzük a levegő páratartalmat

Az orchidea nem szereti a száraz levegőt, ez rossz hatással van rá, lassítja a fejlődését.
Tegyünk egy kisebb edénybe vizet, abba a helyiségbe ahol az orchidea található, mert ez párásítja a levegőt, főleg télen fűtés idején van erre szükség.

9. A stressz stimulálja az orchidea növekedését

Sokszor előfordulhat, hogy segítenünk kell az orchideát ahhoz, hogy virágozzon. Előfordulhat, hogy minden szabályt betartunk, mégsem virágzik, ez azért van, mert a növény jól érzi magát és minden energiáját a zöld szár növekedésére használja. Ilyenkor öntözzük ritkábban. A hőmérséklet változást az orchidea nem szereti, de ezzel rábírhatjuk a virágzásra. Éjszakára tegyük hidegebb helyre, néhány napon keresztül. Ezt csak akkor érdemes alkalmazni, ha az orchidea egészséges.

10. Pihenési időszak

Ez az időszak a virágzás után kezdődik, ilyenkor a növény erőt gyűjt a következő virágzásra. Ebben az időszakban be kell tartanunk a fentiekben említett 9 szabályt azért, hogy a növény egészséges legyen. Ilyenkor érdemes átültetni is a növényt, az átültetést 2-3 évente vagy még ennél is ritkábban végezzük.

A fentiekben említett szabályok betartásával mindent megadhatunk az orchideának, amire szüksége van.