Krumplilángos, sparhelt nélkül is meg lehet sütni, olyan finom, mint gyermekkorunkban

A gyermekkori kedvenc, amit nem lehet megunni. Van aki tart tőle, mert kicsit időigényes, de érdemes elkészíteni, mert nagyon finom.

Hozzávalók:

  • krumpli,
  • liszt,
  • zsír a sütéshez.

Elkészítés:

A videóban egy hasonlóan egyszerű receptet láthatsz

Arányokat nem tudok pontosan mert mindig csak úgy „szemre” szoktam. Kb 2 kg krumplit kockára vágva puhára főzök jó sós vízben és leszűrés után hagyom teljesen kihűlni. Aztán krumlinyomóval áttörve egy gyúrótáblán liszt hozzáadásával hengert formálok belőle. Annyi liszttel, hogy már ne igazán ragadjon a kezemhez.

A hengerből pedig kb. 1 ujjnyi szeleteket vágok, azokat nyújtom kör alakúra és kezdem a sütést. Palacsinta sütőt használok (jobb híján) folyamatosan kell zsiradék alá és nem kell megijedni mert nyilván a tésztáról valamennyi liszt mindig marad az olajban de ettől is olyan szerintem amilyen.

Azért párszor sütés közben kicserélem az olajat és törlöm a palacsintasütőt. Remélem nem tűnik „szájbarágósnak” nem volt szándékos csak nem tudtam, hogy leírjak- e mindent. Ebből talán baj nem lehet sokan mondják, hogy babrás….. nekem nincs vele gondom. Talán inkább időigényesebb kicsit ezért sem készítek túl gyakran de ha rászánom magam, annak mindenki örül. Hát akkor örüljünk!

Jó sütögetést kívánok ha mégis elhatározásra kerül! Azt kifelejtettem, hogy mikor nyújtom a palacsinta formákat akkor is lisztezem közben a gyúrótáblát, hogy ne ragadjon oda nyújtás közben. Először én is meglepődtem ( hisz a világon nincs ennyi liszt amennyit ez kíván) de csak lisztezd nyugodtan, hogy ne ragadjon és inkább mielőtt sütnénk, kicsit „seperjük” le róla a lisztet. Én kézzel szoktam.

Klenyár Andrea receptje és fotója, amit a Ketkes – Mit főzzek holnap? Recept ötletek tőletek csoportban osztott meg velünk.