Flekken (Roston sült hús) – a sütőben sült húsoknál sokkal, de sokkal finomabb!!

A húsételek kedvelői beleszeretnek ebbe a finomságba! Leírhatatlanul csodás íze van, teljesen más mintha sütőben sütnéd!

A flekkent sertéstarjából, marha vesepecsenyéből készítjük.

A flekkennek való húst 3-4 napig hűtőszekrényben vagy jégen tartjuk. A megtisztított vesepecsenyét és a sertéstarját megborsozzuk, mustárral vékonyan megkenjük és beolajozzuk. Ezt az eljárást száraz pácolásnak nevezzük. Sütés előtt 1-1,5 ujjnyi vastag hússzeleteket vágunk (sertéstarját vékonyabbra vágjuk, hogy a zsírja kisüljön). Nem veregetjük ki, hanem a bárd vagy széles kés lapjával a szelet mindkét oldalát gyengén megütögetjük és megborsozzuk, de nem sózzuk meg. Egy lábasban zsírt olvasztunk, a sót kezünk ügyébe készítjük. Előre elkészítjük a köretet: egészben savanyított, tortaszerűen felszeletelt káposztát, (ha nincs, a nyers, gyalult savanyú káposzta is jó) vagy kovászos uborkát, céklát. Rózsapaprikát egy kis savanyú borral elkeverve, szintén teszünk az asztalra; a friss, fehér cipót vagy rozskenyeret felszeleteljük és az asztalra készítjük. Mindenki számára egy szelet szalonnát bevagdalva előre megsütünk, melegen tartjuk. Felhevítjük a rostot, a sütendő szelet mindkét oldalát megsózzuk, belemártjuk a megolvasztott zsírba és a felhevített rostra tesszük. Egy pár pillanat múlva a lapáttal megmozgatjuk (villát használni nem szabad) és az egyik oldalán a szelet vastagsága szerint 5-6 percig sütjük, amíg a szelet felületén véres húsnedv jelentkezik, ekkor a lapáttal, egy kanál segítségével megfordítjuk (ügyes fogókat lehet erre a célra használni) és a másik oldalát 3-4 percig sütjük. Kerek fatányéron tálaljuk, vékony, éles késsel, egészen vékony szeleteket vágunk belőle. Az elkészülte után azonnal el kell fogyasztani, pár percnyi állás után már elveszti omlósságát. A megsült szeletekből levágott „falatokat” paprikás borba mártva fogyasztják, a ráhelyezett füstölt szalonnával együtt. Birkahús is kitűnő roston sütve.

Villany és gázsütőben egyszerre, az egész családnak megsüthetjük a húst. A peremes sütőlapra ráhelyezzük a megfelelő nagyságú rostot, rátesszük az előkészített hússzeleteket és 12 perces előmelegítés után az egészet betoljuk a forró sütőbe. Lehetőleg felső lángon süssük.

A fatányéros húsai is roston sülnek, a ,,flekken”-től annyiban különböznek, hogy többféle húst sütnek (bélszín, tarja, borjúhús) és előre kitálalt sokféle köretet adnak hozzá. Pl. párolt káposztát, zsírban sült burgonyaszeleteket, tarhonyát vagy gombás rizst, párolt sárgarépát, borban főtt aszalt szilvát, céklát, uborkát.

Többszemélyes nagy fatál közepére kúpalakban felhalmozzák a gombás rizst, körül színek szerint felrakják a többi köretet. A megsült hússzeleteket a gombás rizs körül csinosan felrakják, tetejébe sült szalonnát hajlítanak (kakastaréjt), a tál oldalába egy bugylibicskát szúrnak. A tálaláshoz nagy ügyesség, gyorsaság kell. A roston sült húsok nyersanyaga azonos a zsírban sült húsok nyersanyagával: személyenként 15-18 dkg.

Rostsütő híján, serpenyőben, kevés forró zsírban is készíthetünk „rostonsültet” (legtöbb vendéglőben így sütik), ez azonban ízben nem azonos a valódi rostonsülttel.