A farmer örök klasszikus a divatban és a munkában is!

farmer
farmer

Valószínűleg nincs olyan ember a Földön, akinek ne lenne legalább egy farmernadrág a szekrényében és ne hordott volna rongyosra élete során megannyit. Nem is csoda, hiszen ez a ruhadarab az örök aduász. Megfelelő viselet munkába, iskolába, az esti összejövetelre vagy csak a szimpla hétköznapokra, ráadásul nincs olyan szín vagy fazon, ami ne passzolna tökéletesen hozzá. Ám sokan nem gondolnak bele abba, hogy ezek a nadrágok nem a divat kedvéért születtek, sőt, alapvetően a kemény fizikai munkát végzők számára gyártották az első darabokat.

Az olasz matrózoktól Marilyn Monroe-ig!

A farmert eredetileg a kemény fizikai munkát végző Genova-ban dolgozó matrózok és rakodómunkások számára készítették el annak idején valamikor az 1800-as években. Nem sokkal később az Egyesült Államokban is elterjedt a használata és mivel itt kezdődött meg tömeges gyártása is, sokan ehhez a kontinenshez kötik a születését. Nem véletlen, hiszen számos bányász, majd később gyári és mezőgazdasági munkás mindennapi viselete volt ez, nem beszélve a cowboyokról. Sőt, egy időben az amerikai állami intézetekben a börtönökben is elterjedt a viselése. Ezen a ponton pedig joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis hogy került be ez a nadrág a divat világába? Nos a helyzet az, hogy amikor James Dean a „Rebel Without a Cause” című filmben farmert viselt 1955-ben, a férfiak között már megindult a népszerűsége ennek a ruhadarabnak. A nők ruhatárába pedig akkor került be, amikor Marilyn Monroe a Kallódó emberek című filmjében farmerben jelent meg a vásznon. Innentől kezdve pedig szabad volt az út a világhírnév, a divatlapok és a ruhásszekrények irányába.

Magyarországon jó ideig elfogadhatatlan viselet volt

Bár ma már az emberek a szeme sem rebben, ha valaki farmert visel az utcán, nem volt ez mindig így. A 70-es években kezdett el olvadni a jég és vált egyre elfogadottabbá ez a viselet, bár még ekkor is sokan néztek becsmérlően e nadrág tulajdonosaira. Ezért is lehet az, hogy nálunk nem kifejezetten munkás ruhaként terjedt el először és csak később kezdték el élvezni és kihasználni ezt a fajta funkcióját. Hiszen nem lett volna könnyű melóba menni úgy, ha közben a főnökeid lázadó hippinek tartanak a nadrágod miatt. Szerencsére mára ennek az előítéletnek nyoma sem maradt.

2007-ben sokan a farmer halálát jósolták

Sok szakember úgy vélte, hogy ez az anyag már képtelen a megújulásra egy ilyen komoly, sok – sok évtizedet felölelő pályafutás során. Hiszen azt gondolná az ember, hogy ennyi idő alatt mind a divat, mind pedig a munkaruhák terén kihozta magából a maximumot. Akik arra voksoltak, hogy ez az eredetileg fehér és később színezett ruhadarab eltűnik a színről, nagyot tévedtek. Ugyanis legyen szó trapéz vagy cső fazonról, újra és újra visszatér. Olyannyira, hogy a mai napig közel húszmillió tonna indigó festéket gyártanak egy évben csak a farmer színezéséhez. Ez alapvetően is igen magas szám, különösen ha tudjuk, hogy ebből a festék anyagból egy nadrág befestéséhez csupán néhány grammra van szükség.

A mai napig népszerű munkásnadrág

A farmer egyébként mai napig nagyon népszerű viselet a fizikai munkát végzők körében most már Magyarországon is. Ez nem meglepő, hiszen egy kényelmes, praktikus és igencsak strapabíró anyagról van szó. A hosszú és rövid változatok egyaránt felkapottak, hiszen hiába a kemény munka, a jó megjelenés átöltözés nélkül is mindig adott. Így jöhet egy ügyfél, érkezhet a megrendelő vagy a viszonteladó, nem szükséges semmit sem tenni ahhoz, hogy a ruházat rendben legyen. Sőt, akár még be is ugorhat az ember valahova munka után anélkül, hogy váltóruhát kellene vinnie magával. Vagyis ha farmerről van szó, jöhet a munka, a buli, a kirándulás vagy bármilyen szimpla hétköznapi tevékenység, biztosan nem lőhetsz vele mellé.

Ha minőségi munkás farmer nadrágot keresel, amely sokáig hű társad lesz a melóban, akkor ITT érdemes szétnézned.