A kurkuma virága sokkal szebb, mint az orchidea, mióta ezt tudom, minden ablakban ez van!

A lakásban nevelt kurkuma még az orchideánál is szebb. Gyökerekről termeszthető amelyeket számos bevásárlóközpontban találhatunk.

A kurkuma otthoni termelése

Vágjunk vagy törjünk le egy darabot egy nagyobb gyökérből, olyat amin van 2-3 rügy szerűség, ahogy a képen látni.

Töltsük meg a cserepet tápanyagokban gazdag, de alig nedves földdel. A PH érték 4.5 és 7.5 között kell legyen. Helyezzük a földbe a kurkuma gyökeret kb. 5 cm mélyen, a gyökéren lévő rügyre emlékeztető kis csomók pedig felfelé álljanak. Takarjuk be földdel. A kurkuma szereti a vizet, ezért locsoljuk két naponként egyszer, a föld legyen nedves, de ne legyen túlságosan vizes, mert akkor elrothadhat az elültetett gyökér.

Van otthon banán és keksz? Kattints ide és nézd meg ezt a videót, hogyan készül az egyik legegyszerűbb sütés nélküli sütemény!

Körülbelül egy hónap múlva megjelennek az első hajtások.

Jó tanácsok a gyors termesztéshez

Ahhoz, hogy stimulálni tudjuk az új gyökerek növekedését a talajt mindig tartsuk nedvesen, vigyázzunk arra, hogy ne száradjon ki teljesen. Amikor a talaj kiszárad, akkor úgymond a növény elküldi a gyökereket, hogy vizet keressenek.

Ha 2 naponta egyszer meglocsoljuk, akkor stimulálni tudjuk az új növekedést.

Hogyan szedjük le a kurkumát?

A kurkuma termesztése 6 hónaptól – 10 hónapig tart, amikor a levelek kezdenek elhervadni akkor itt az ideje összegyűjteni a termést. A termés összegyűjtése nagyon egyszerű, emeljük ki a növényt a gyökérrel együtt, majd vágjuk le a számunkra szükséges gyökereket. Helyezzük vissza a növényt a földbe. A kurkumát tartsuk hűvös, sötét helyen.

A kurkuma évelő növény ezért minden tavasszal gyökeret fog hozni ismét. Jó kertészkedést kívánunk! A kurkuma akár évente többször is virágozhat.