A legintelligensebb kutyafajták, Stanley Coren által összeállított precíz lista! A Te kutyád köztük van?

Minden kutya, függetlenül a fajtájától a gazdája mellett érzi jól magát, de a kutyák intelligenciája különböző. 1994- ben Stanley Coren kanadai professzor kiadott egy tanulmányt a kutyák intelligenciájáról, amelyben 3 csoportra osztja őket: ösztönös értelem, rugalmasság, lojalitás.

A mai cikkünkből megtudhatjátok melyik kutya fajták intelligensek és melyek kevésbé intelligensek, de szépek a professzor szerint.

A kutya fajták listája

Einsteinek – a legintelligensebb kutyák

Ezek a fajták nagyon intelligensek, lojálisak és éberek. Ők rögtön reagálnak a kiadott parancsra. Könnyen lehet őket nevelni. Ha nincs nagy tapasztalatod a kutyák terén, akkor is bátran választhatsz közülük, ők szinte mindenre megtaníthatóak.

1. Border Collie

Nagyon aktívak, sohasem látjuk őket fekve, hasukat süttetve a napon. Könnyű kiképezni őket, barátságosak és szeretik a gyerekeket. Ők alkalmasak házőrzésre, de a gyerekekkel is szívesen játszanak.

2. Pudli

Sok esetben lenézik a külseje miatt, pedig nagyon intelligens fajta. Régebben a pudlik embereket mentettek és őrködtek is. Nagyon jól úsznak, ki tudják menteni a bajbajutott embereket a vízből. Mérettől függően vadász kutyák is lehetnek.

3. Német juhász

A legtökéletesebb, ha valódi házőrzőt és egyben kedvencet akarunk. Odaadóak és lojálisak, nagyon szeretik a gazdájukat. Családi kedvencek, őrző és mentőkutyák is lehetnek. Ennek a fajtának napjainkban csökken a népszerűsége, mert az emberek inkább az egzotikus kutyafajtákat választják.

4. Golden Retriever

Könnyen összekeverik a labradorral, pedig ezek a kutyák sokkal okosabbak. Betaníthatóak drogkereső-, mentő-, vagy vakvezető kutyának. Nagyon türelmesek, válasszátok ezt a fajta kutyát főleg akkor, ha gyerek van a családban.

5. Doberman

Nemes és intelligens, de képezni kell, mert különben azt csinál amit akar. A Doberman az 1800- as években jelent meg, amikor szükség volt olyan kutyákra akik őrizték a területet és ha kellett, támadtak is. Ezek a kutyák nagyon aktívak.

6. Shetlandi juhászkutya

Nagyon hasonlít a collie fajtához. Kitűnő a hallásuk és a szaglásuk, gyönyörű a bundájuk, mégis meg tudják védeni a gazdájukat.

7. Labrador retriever

Remek rendőrkutya válik belőle, mert nagyon jó a szaglása. Vakvezető és mentőkutyaként is megállják a helyüket.

8. Papillon

Kis termetű, aranyos kutya. Egykor több magas rangú személynek volt ilyen kutyája. Nagyon intelligensek és visszafogottak

9. Rottweiler

Sokan veszélyesnek és nehezen képezhetőnek tartják ezt a kutya fajtát. Valamikor ezek a kutyák legyőztek egy bikát is. Napjainkban már kisebb a termetük, de ugyanolyan erősek. Nagyon intelligensek, rendőrkutyának is megfelelőek, nagyon jó házőrzők, nincs szükségük különleges kiképzésre.

10. Ausztrál pásztorkutya

Intelligenciájáról híres és arról, hogy a gazdáját félszavakból is megérti. Nagyon könnyen képezhetőek és nagyon szófogadóak.

Okosak – leginkább házi kedvencnek valók

Megjegyzik a parancsot és az esetek 85%-ában reagálnak is rá.

1. Pembroke Welsh Corgi

2. Törpe Schnauzer

3. Angol springer spániel

4. Belga Sheepdog

5. Hosszú szőrű skót juhászkutya

6. Keeshond

7. Rövidszőrű német vizsla

8. Angol Cocker Spániel

9. Pomeranian

10. Cardigan Welsh Corgi

Jó képességűek

Megértik az új parancsokat 15 – 25 ismétlés után, de folyamatosan képezni kell őket, hogy ne felejtsék el a tanult parancsokat. Az első szóra reagálnak az esetek 70%-ában. Nem minden gazdának sikerül kiképezni őket.

1. Yorkshire Terrier

2. Óriás Schnauzer

3. Airedale Terrier

4. Flandriai pásztorkutya

5. Brie-i juhászkutya

6. Angol Cocker Spániel

7. Szamojéd

8. Amerikai Staffordshire Terrier

9. Gordon Setter

10. Cairn terrier

11. Kerry Blue Terrier

12. Ír szetter

Átlagos képességgel rendelkező kutyák

Követik a parancsot 15 – 20 ismétlés után meg is tanulják, de ahhoz, hogy stabil eredményt érjünk el 25 – 40 alkalommal el kell ismételni nekik egy parancsot. Ezeket a parancsokat ismételni kell számukra folyamatosan mert ha nem, elfelejtik a tanultakat.

1. Bedlington Terrier

2. Kis angol terrier

3. Ír farkaskutya

4. Perzsa agár

5. Angol pointer

6. Cavalier King Charles Spániel

7. Szibériai Husky

8. Angol agár

9. Boxer

10. Drótszőrű foxterrier

Makacs kutyák, aranyosak de nem túlságosan szófogadóak

Szeretnek a gazdájuk nélkül sétálni és csak azokra a parancsokra reagálnak, amelyek közel állnak hozzájuk. Nehéz őket képezni.

1. Mopsz

2. Francia buldog

3. Olasz Greyhound

4. Japán spániel

5. Óangol juhászkutya

6. Skót terrier

7. Csivava

8. Lhasa Apso

9. Bullmastiff

10. Skye Terrier

Szépek – nem könnyű megtanítani őket bármire is

Nagyon nehéz képezni őket, egyes emberek szerint egyáltalán nem is lehetséges.

1. Mastiff

2. Beagle

3. Pekingi palotakutya

4. Csau csau

5. Bulldog

Néhány tanács

Stanley Coren beismeri, hogy a kutyák megkülönböztetése nem helyes dolog, mert a vadászkutyák vagy a szánhúzó kutyák ahhoz, hogy a parancsokat teljesíteni tudják kellőképpen függetlenek kell legyenek, míg egy szobakutyától teljesen mást várunk el. Egy különleges tehetségű intelligens kutyát is tanítani és tisztelni kell. A kutya viselkedése mindig a gazdájától függ. Függetlenül a fajtájától, a kutya az ember legjobb barátja.