A légszennyezettség veszélyei és megelőzése

aroma diffúzor
aroma diffúzor

A levegő nem pusztán a kültéren lehet szennyezett, hanem a belterünk, a lakásunk levegőjében is előfordulhatnak olyan szennyezőanyagok, amelyek károsan hatnak a tüdő egészségére és légzőszervi betegségeket, asztmát okozhatnak, allergiás reakciókat válthatnak ki. A beltéri légszennyezettség fokozhatja a krónikus tüdőbetegségek kialakulásának a kockázatait. Mutatjuk, hogy milyen tényezők válthatnak ki ennyire komoly betegségeket és mit tehetünk ezeknek az egészségügyi problémáknak a megelőzése érdekében.

Levegőt szennyező veszélyforrások a lakásban

A beltéri légszennyezettség kialakulásában sok tényező játszik szerepet. A dohányzás áll az első helyen, mint légszennyező anyag. Nem csak az aktív, hanem a passzív dohányzás is károsan hat az egészségre, nem beszélve arról, hogy a levegőt is nagymértékben szennyezi.

A vegyi anyagok, amelyekkel takarítunk, tisztítjuk a bútorainkat, a padlót, a csempét, nagyon sok olyan káros anyagot tartalmaznak, amelyek szintén negatívan hatnak a légzőszervi egészségre. Ennek elkerülés érdekében, érdemes a természetes tisztítószerekre váltani, amelyek nem csak az egészségre nem jelentenek veszélyt, de a környezetet sem károsítják.

Sokan nem is gondolnánk, de még a főzés és fűtés során is kerülhetnek nagy koncentrációban olyan anyagok a levegőbe, amelyek szintén negatív hatással vannak a légzőszervi egészségre és a légző funkciókat is jelentősen csökkenthetik. A szagelszívó a konyhában és a fűtési rendszereink rendszeres ellenőrzése és tisztítás elengedhetetlen, hogy minél kevesebb szálló por és káros, a légzőszerveket irritáló anyag kerüljön a beltéri levegőbe.

Amikor az otthonunkat rendezzük be és új bútorokat, padló alapanyagokat, szőnyegeket és egyéb elemeket, bútorokat, kiegészítőket és dekorációkat vásárolunk, nem is gondoljuk, hogy mennyi szennyező anyag kerül a levegőbe. Ezeknek a bútoroknak, szőnyegnek a gyártása során is olyan anyagokat használnak, amelyek károsak lehetnek a tüdő egészségére. Ma már egyre több gyár és cég használ környezettudatos anyagokat a gyártás során, de még hosszú időnek kell ahhoz eltelni, hogy ne tartsunk ezeknek az anyagoknak a környezet és levegőszennyező hatásaitól.

Az egyik megoldás ezeknek a káros anyagoknak az elkerülésére, csökkentésére nem más, mint az aroma diffúzor, amelyet egyre több ember használ az otthonában, hiszen a diffúzorban használt illóolajok kellemes illata nem csak a hangulatra hat jótékonyan, hanem a beltéri levegő megtisztításában is aktívan részt vesz. A 100 %-osan természetes illóolajok hozzák el csak a várva várt pozitív hatásokat. Azaz megtisztítják a levegőt a káros mikroorganizmusoktól, relaxálnak, és csökkentik a krónikus tüdőbetegségek kialakulásának a kockázatait.