A lelki betegségek hatásai és kezelésük

A testi betegségek mellett mindenképpen említeni kell a lélek problémáit, hiszen egyik okozhatja a másikat, nincs teljes egészség, ha fizikailag vagy lelkileg nem vagyunk épek. Ahogy a mondás is tartja: „Ép testben, ép lélek.” A Medical News Magazin külön témakörben foglalkozik a lelki egészség területével, sok hasznos cikkből okosodhatunk. 

A téli időszakban hajlamosabbak vagyunk az időjáráshoz hasonlóan ’beborulni’. Hangulatunkat jelentősen befolyásolja a borongós, szürke, nyirkos idő. Ilyenkor legszívesebben otthon gubbasztanánk a meleg takarók és párnák között egy forró itallal, hangulatos fényekkel, illatokkal körülvéve.  A dánok ki is találtak erre egy szót ’Hygge’ azaz jóllét. Egy életérzés, amely a következőket foglalja magába: boldogság, melegség, barátságosság, otthonosság, magyarul mondhatnánk akár ’kuckózásnak’ is. Fontos, hogy ilyenkor még jobban törődjünk egészségünkkel, testünk, lelkünk jóllétével. 

Általánosságban jó, ha tisztában vagyunk pozitív tulajdonságainkkal, hiszen ezek képezik erőforrásainkat. Ismernünk kell gyengeségeinket is, mert ha szembe nézünk velük, sokkal könnyebben tudjuk elfogadni, vagy akár kezelni azokat. Például képtelenek vagyunk a számunkra előnytelen helyzeteken változtatni talán azért, mert nincs elegendő önbizalmunk a változáshoz.

A negatív gondolatok pedig folytonos aggódáshoz vezetnek, ezért nagyon romboló hatásúak. A lelki egészség ismérveit ajánlatos megismerni, hiszen így tudatosabban törekedhetünk a megteremtésükre. Kerüljük, illetve oldjuk a stresszt! Erre már nagyon jó technikák léteznek.  Együnk, igyunk immunierősítő ételeket, italokat, ezáltal nem csak egészségünkért teszünk, hanem hangulatunkat is javíthatjuk.

A bevitt táplálékok helyes megválasztása is nagy mértékben javíthat testi és lelki egészségünkön. Minden betegségnél, így a pánikbetegségnél is figyelnünk kell a ételek típusára, minőségére és mennyiségére. Fontos a rostban, ásványi anyagokban és főleg vitaminokban gazdag táplálkozás, így helyreáll a belső testi egyensúly és jobb lesz az általános közérzetünk. Energikusabbnak érezzük magunkat, ami a mentális egészségünkre is nagy hatással lesz. 

Zenehallgatással, fényekkel, illatokkal, rendszeres mozgással, szeretteinkkel töltött minőségi idővel mind-mind hozzájárulhatunk a test és lélek egyensúlyához.