A nem megfelelő vérkeringés 5 tünete és 5 tipp a javítására

A nem megfelelő vérkeringés tüneteit sokan tartják az élet természetes velejáróinak. Pedig az ülőmunka és az inaktív életmód alapvetően nem mentesít egészségünk megőrzésének feladata alól. Sőt, még nagyobb odafigyelést igényel normál testsúlyunk fenntartása, izomzatunk megőrzése és a vérkeringés javítása, ha munkánkból kifolyólag időnk nagy részét monitor előtt töltjük. A vérkeringési problémák ráadásul nincsenek korhoz sem kötve. Éppúgy érinthetik a tinédzsereket, a fiatal felnőtteket és a középkorúakat, mint a nyugdíjasokat. Ha pedig nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket fiatal korban, növelhetjük bizonyos betegségek és szövődmények kialakulásának esélyét idősebb korunkra.

Cikkünkben ezért összegyűjtöttük a nem megfelelő vérkeringés öt gyakori tünetét, amit egy kis odafigyeléssel mi is könnyen felismerhetünk, illetve öt hasznos, a hétköznapokba egyszerűen beilleszthető tippet is adunk a vérkeringés javítására.

A nem megfelelő vérkeringés 5 tünete

Hideg kezek és lábak

Gyakran a végtagjainkon érezzük meg először a rossz vérkeringés jeleit. Ha gyakran fázik a lábunk, vagy hidegek az ujjaink, esetleg hajlamosak ki is fehéredni, érdemes elgondolkoznunk, hogyan fokozhatjuk bennük a vér áramlását. Egy kis masszírozás, vagy dörzsölgetés segítségével akár azonnali enyhülést is elérhetünk és megszüntethetjük a jégcsapszerű érzést. Fontos megjegyeznünk azonban, hogy ez a probléma forrását nem orvosolja, csak a tüneteket enyhíti, így hosszú távon csak a vérkeringés javítása jelenti a tartós megoldást.

Dagadó végtagok

Ez a jel mondhatni szemmel látható. A nem megfelelő vérkeringés hatására ugyanis gyakran duzzad meg a boka és a vádli, valamint a kézfej is. Azon kívül, hogy nem feltétlenül esztétikus, kellemetlen, feszülő érzéssel is járhat, megnehezítheti a járást, vagy épp a nap végére alig tudjuk lehúzni gyűrűinket az ujjainkról.

Megnőhet a visszér képződés és a fátyolszerű vénák megjelenésének esélye is. Ezek különösen a térdhajlatokban, illetve a combon gyakoribbak, illetve a nők fogékonyabbnak tűnnek rájuk. A súlyfelesleg, akár a terhesség miatt felszaladt plusz kilók is, illetve a családi kórtörténet is növelheti a visszeres panaszok kialakulásának kockázatát. Ezért ilyen esetekben mindenképp fokozott figyelmet érdemes fordítani a megfelelő mennyiségű és rendszeres mozgásra.

Kimerültség és általános gyengeség

A szív- és érrendszer szervezetünk autópályája. Sejtjeink vérellátásának biztosításával nemcsak azok oxigénpótlása a feladata, hanem az immunrendszerünk működésének fenntartása is. Az ereinkben közlekedő fehérvérsejtek nyújtják ugyanis szervezetünk első védővonalát, így a rossz vérkeringés hatására nemcsak gyakrabban érezzük magunkat kimerültnek, hanem többször meg is betegedhetünk.

A kimerültség és általános gyengeség hátterében állhat még a tápanyagszegény étrend, illetve a kialvatlanság is. Sajnos a stressz számos területen képes negatív hatással lenni egészségünkre. Azon túl, hogy korlátozza a melatonin termelődését, ami a pihentető alvásért is felelős, immunrendszerünket is gyengítheti. Szerencsére azonban a mozgás hatékony módszer a stressz levezetésére, a vérkeringés és általános hangulatunk javítására is, hatására ugyanis boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetben.

Zsibbadás

Ha gyakran tapasztalunk zsibbadást végtagjainkban akár rövid egyhelyben tartózkodás hatására is, jó eséllyel a nem megfelelő vérkeringés áll a hátterében. A zsibbadás oka ugyanis az adott végtag rossz vérellátása, ami miatt az ott található sejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek. Ha a zsibbadás néhány percen belül nem múlik el magától, illetve masszírozás, mozgatás hatására, ajánlott orvoshoz fordulni miatta ugyanis komolyabb elzáródás is állhat a hátterében.

Lassan gyógyuló sebek

Ahogy fentebb említettük, a vérkeringésnek fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében is. A segítségével jutnak el ugyanis a fehérvérsejtek a friss sebekhez, ahol fertőtlenítik és lezárják annak felületét, így előzve meg a gyulladásokat. Ezenkívül gondoskodik róla, hogy beinduljon a varasodás és szép lassan bezáródjon a seb. A rossz vérkeringés hatására azonban azt tapasztalhatjuk, hogy sebeink lassan gyógyulnak, illetve sokáig láthatóak maradnak, mivel a körülöttük lévő sejtekhez nem jut elég erőforrás a gyógyuláshoz.

5 tipp a vérkeringés javítására

Mozogjunk rendszeresen!

Az izmainknak fontos szerepe van az egészséges vérkeringés fenntartásában. A rendszeres mozgás hatására megelőzhetjük, illetve csökkenthetjük a visszérproblémák kialakulásának esélyét, valamint edzésben tarthatjuk szívünket, amivel hosszú távon akár egy szívinfarktust is megelőzhetünk.

Étkezzünk változatosan!

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek nemcsak a megfelelő testsúly elérésében vagy megtartásában van jelentősége. A zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és egészséges zsírsavak fogyasztása támogatja szervezetünk megfelelő működését és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Igyunk vizet!

Egyszerűnek tűnhet, mégis az emberek nagy része nem fogyaszt megfelelő mennyiségű folyadékot a hétköznapokban. Egy felnőtt szervezetének legalább napi 2-3 liter folyadékra lenne szüksége, ami a melegebb hónapokban, vagy megerőltető mozgás hatására ennek többszöröse is lehet. A kiszáradást jelzi például a fejfájás is, amit már a sejtek oxigénhiányos állapota vált ki.

Mondjunk le a káros szenvedélyekről!

A dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén számos kockázatot rejt magában. Azon kívül, hogy növelik a daganatos elváltozások esélyét, a szívünkre is jelentős terhet raknak, ami hosszú távon krónikus szív- és érrendszeri betegségek formájában jelenhet meg.

Csökkentsük a stresszt!

A stressz csökkentésére szerencsére ma már számos könnyen a hétköznapjainkba építhető módszer létezik. Napi öt-tíz perc jóga, illetve meditálás is sokat segíthet, illetve mozgással is levezethetjük a fölösleges feszültséget. Ha pedig úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni vele, ne féljünk szakorvos tanácsát kérni az ügyben!

A vérkeringésünk javításával tehát számos területen támogathatjuk szervezetünk egészségét. Épp ezért nem szabad félvállról venni a gyakran apróságnak tűnő panaszokat, úgy, mint a hideg végtagok, a zsibbadás vagy épp a lassú sebgyógyulás!