A szomszédasszonyom valódi orchidea szakértő lett, elárult 7 titkot, mitől virágzanak!

Az orchidea egy különleges növény, ezért nagyon oda kell figyelnünk a gondozására is.
Egy jó tanács, mielőtt bárki is orchideát vásárol, előbb tájékozódjon a gondozásáról arról, hogy mire van szüksége az orchideának és majd csak azután vigyen egy ilyen különleges növényt a lakásba.

Most pedig lássuk mit is kell tudni az orchidea gondozásáról

1. Megfontoltan válaszd ki az első orchideádat

Több fajta orchidea létezik, ezért érdemes első alkalomkor olyat vásárolni amely kevésbé kényes és alkalmazkodik a a helyhez. A legelterjedtebb a Lepkeorchidea fajta, amit könnyebb gondozni.

2. A napsugarak ne érjék közvetlenül

A megfelelő mennyiségű fény nagyon fontos az orchidea számára, mert trópusi növény ezért szereti a napot, de nem szabad, hogy a napsugarak közvetlenül érjék. A legjobb hely a számára olyan ablak mellett van, amelyik keletre vagy nyugatra néz, de a Lepkeorchidea az északi fekvésű ablakot is kibírja.

3. A helyes öntözés

Mivel az orchidea trópusi növény elegendő egy héten egyszer locsolni. A legjobb módszer az öntözésére az, ha egy edénybe tesszük a cserepes orchideát és engedünk rá annyi vizet, hogy ellepje, így hagyjuk 20-30 percet. Zuhany alá is tehetjük, csak vigyázzunk ne legyen túl hideg a víz.

4. Tápoldat a növekedés kulcsa

Az orchidea minden fajtájának szüksége van tápoldatra, ezért az a legjobb módszer, ha virágüzletben megvásároljuk a számára szükséges tápot, az öntözővízbe tesszük és egy hónapban egyszer ezzel locsoljuk az orchideát, de csak az aktív növekvő korszakában.

5. Átültetés

Az orchideát kétévente egyszer kell átültetni, ez a folyamat nagy odafigyelést igényel, mert az orchidea gyökerei könnyen megsérülhetnek.

6. A hőmérséklet ellenőrzése

Ahhoz, hogy az orchidea virágozzon az éjszakai hőmérséklet 12-18 fok kell legyen. Amikor orchideát vásárolsz, mindig kérdezd meg az eladót, hogy milyen különleges dolgok jellemzőek a vásárolt orchideára. Nagyon fontos dolog, a nappali hőmérséklet 4- 6 fokkal magasabb legyen, mint az éjszakai hőmérséklet.

7. Az orchidea szárának levágása

Amikor a virágok elhervadtak a Lepkeorchidea szárát le kell vágni kb. a felére, a száron lévő második vagy a harmadik csomópontnál. Így az orchidea rövid időn belül ismét virágozni fog.