A szomszédasszonyomnak csodás orchideái vannak, végre elárulta, mitől virágzanak olyan gyakran!

Az orchidea egy különlegesen szép és egyedi növény, ezért különleges gondozást is igényel. Az orchideának több fajtáját ismerjük, van olyan amelyik nagyon ellenálló és van olyan fajta amely csak a számára különleges figyelemmel berendezett helyiségben fejlődik.

Ma szeretnénk ellátni benneteket néhány hasznos tanáccsal az orchidea gondozásával kapcsolatosan.

Válasszunk intelligensen

Ha még nem volt orchideánk és szeretnénk megvásárolni az első ilyen csodálatos növényünket, akkor legelőször olyan fajtát szerezzünk be, amely nem igényel különleges gondozást és ellenáll a betegségeknek is. Kezdésnek válasszuk a Phalaenopsis orchideát. Ez a fajta hosszú ideig virágzik és aránylag könnyen gondozható.

A fény nagyon fontos az orchidea számára

Mivel az orchidea trópusi növény nagyon fontos számára a fény. Olyan helyiségbe tegyük ahol sok fényt kap, de nem égetik a napsugarak. A legjobb hely az orchidea számára az ablakpárkány. A phaleonopsis orchidea bÍrja a sötétet is ezért nem gond, ha olyan helyre tesszük, ahol nem éri sok fény.

Intelligens locsolás

Általában az orchideát elég egy héten egyszer locsolni. Létezik egy jó módszer, amelyhez szükségünk lesz egy olyan edényre amelyben esővíz van, majd ebbe beletesszük az orchideát a cseréppel együtt úgy, hogy ellepje a víz kb. 20-30 percig hagyjuk így. Ha az otthonunkban nem kemény a víz, akkor zuhany alá is tehetjük, csak ne legyen hideg a víz. Így az orchidea talaja megszívja magát a számára elegendő vízzel. Mielőtt visszatennénk a helyére hagyjuk, hogy lecsepegjen róla a víz.

Az átültetést óvatosan végezzük

Általában kétévente ültetjük át az orchideát másik cserépbe. Nagyon óvatosnak kell lennünk az átültetéssel, mert a virág gyökerei nagyon érzékenyek. Miután a növényt átültettük kb. 3 napig ne locsoljuk.

Az orchidea nem fog virágozni, ha nem figyelünk az adott helyiség hőmérsékletére

Az orchidea akkor fog elkezdeni virágzani, ha a hőmérséklet megfelelő a számára. A virágzást előkészítő időszakban éjszaka 15-18 fok körüli hőmérsékletre van szüksége.