A tápanyaghiány leggyakoribb tünetei – Így kezeld őket azonnal!

Sokan élnek tápanyaghiányos állapotban. Lehet, hogy te is, csak nem tudsz róla. A többség, ha tapasztal is bizonyos tüneteket, nincs tisztában azzal, hogy ezek milyen tápanyag hiányához kapcsolódnak. Hogy könnyebben eligazodj, most ismertetjük az 5 leggyakoribb tünetet és azt, hogy ezek milyen tápanyag hiánya miatt jelentkeznek.

1. Fejfájás és/vagy izomgörcsök: Magnézium hiány

A magnézium hiány az egyik leggyakrabban előforduló tápanyaghiány. A fejlett országokban a népesség mintegy háromnegyedére jellemző. A magnézium alapvető tápanyag az idegrendszer számára. Segíti pihentetni a feszült idegeket és izmokat, enyhíti az izomgörcsöt és a fejfájást, segít az elalvásban is.

Egyszerűen hozzájuthatunk a magnéziumhoz a zöld leveles zöldségekből, mint a kelkáposzta vagy a fejes káposzta. Epsomi sót is adhatunk a fürdővízhez. Az Epsomi só sok magnéziumot tartalmaz, a bőrön keresztül pedig könnyen felszívódik.

2. Akné: Cinkhiány

Az akné gyakori tünete a cinkhiánynak. A cink szabályozza a bőr olajtartalmát, ez ad fényt és egészséges színt az arcnak. Hogy a gyulladt bőrt megnyugtassa, regenerálja a bőrsejteket és felgyorsítsa a gyógyulási folyamatot, a cink gátolja az 5-alfa-reduktáz aktivitását (ez az enzim alakítja át a tesztoszteront egy sokkal aktívabb, pattanásokat képző hormonná). Napi 30 mg cink fogyasztásával más sikeresen harcolhatunk az akné ellen. Egy negyed bögre tökmag a napi ajánlott mennyiség több mint felét fedezi.

3. Száraz/törékeny haj és körmök: Biotin hiány

A biotin, vagyis a B7-vitamin az egészséges haj szíve-lelke. Ez az ásványi anyag számos különböző forrásban megtalálható, ezért hiánya csak ritkán jelentkezik. Ha mégis, annak tünete a hajhullás, a haj és a köröm töredezettsége. Ha erősíteni szeretnénk hajunkat és elősegíteni a hajnövekedést, együnk biotinban gazdag ételeket.

4. Elvékonyodó haj: Vashiány

A vas szervezetünk teherhordója, ez szállítja az oxigént – más tápanyagokról nem is beszélve – a hajhagymákhoz. A vas alacsony szintje, a vashiányos vérszegénység hajhulláshoz vezet.

5. Fehér kis duzzanatok a kar hátsó részén: Esszenciális zsírsavak hiánya

A hátsó karon gyakran megfigyelhető, apró fehér duzzanatok az esszenciális zsírsavak hiányát jelezhetik. Elsősorban az omega-3 zsírsav hiánya miatt alakulnak ki. Az omega-3 gyulladásgátló, mely megszünteti a szőrtüsző megkeményedését is.